Stel bij ontslag alles ter discussie

Werknemers die te snel instemmen met hun ontslag kunnen op problemen stuiten als ze een uitkering aanvragen. Foto EPA Beeld
Werknemers die te snel instemmen met hun ontslag kunnen op problemen stuiten als ze een uitkering aanvragen. Foto EPA

Werknemers wapenen zich tegen de recessie en de bijbehorende ontslaggolf. Ze willen hun carrières nieuw leven inblazen en een zo hoog mogelijke ontslagpremie incasseren. Hoe gaat dat? Een loopbaancoach en ontslagspecialist geven advies.

De economische recessie en de bijbehorende ontslaggolf zijn ook doorgedrongen tot de praktijk van loopbaancoaches en de ontslagadviseurs. Ze hebben het druk. ''De laatste twee maanden is het aantal cliënten verdrievoudigd,'' zegt Edwin van Jaarsveld, eigenaar van Ontslagspecialist, gevestigd op de Herengracht in Amsterdam.

Francine Zwaan, loopbaancoach bij psychologisch adviesbureau LTP uit Amstelveen, krijgt ook veel vragen van mensen die hun ontslag zien naderen. Vooral van zelfbewuste dertigers, die niet te lang stil staan bij het naderend ontslag en alweer vooruit kijken. ''Zij zien dit als een natuurlijk moment om zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt,'' aldus Zwaan.

Een bankmedewerker die op straat komt te staan, heeft, hoe zelfbewust hij ook is, een groot probleem. In de bankensector zijn nauwelijks vacatures te vinden en als een baan zich al aandient, zullen honderden, zo niet duizenden werklozen zich daarop storten. Kansloze missie. ''Daarom proberen wij alles uit het cv te halen. We gaan niet liegen, maar maken het wel groter. Heeft iemand wel eens trainingen gegeven, dan kijken we ook naar de opleidingenmarkt. We gaan uit van de vakkennis, maar breiden het veld links en rechts wat uit.''

Een enkeling durft een vlucht naar voren te nemen: mensen die niet weg hoeven, melden zich toch aan voor een vertrekregeling om een nieuwe carrière te beginnen. Dat is de beste stap, maar wel weggelegd voor de dapperen. ''Zij zijn de regisseur over hun eigen toekomst. Als mensen ontslag afwachten, hebben ze moeite om uit hun slachtofferrol te komen. Dat maakt hen niet aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. Werkgevers ruiken de slachtofferrol al van verre,'' aldus Zwaan.

Volgens juridisch adviseur Van Jaarsveld moeten werknemers een ontslag niet persoonlijk opvatten. Het is dan ook niet verstandig om tijdens het slechtnieuwsgesprek in de tegenaanval te gaan. ''Luister goed wat de werkgever te zeggen heeft en vraag schriftelijke bevestiging.'' En vooral: doe geen toezeggingen. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld voorstellen een extra maandsalaris mee te geven als de medewerker snel vertrekt. Het is niet slim daarmee akkoord te gaan, zonder eerst advies in te winnen.

Werknemers die te snel instemmen met hun ontslag kunnen op problemen stuiten als ze een uitkering aanvragen. Uitkeringsinstantie UWV kan dan bezwaar maken: het ontslag is niet ww-proof.

''Stel, je werkt op een afdeling van vijf telefonisten en de baas vraagt of jij er niet uit wil, terwijl je niet de laatste bent die in dienst is genomen. Als je dat aanbod klakkeloos accepteert, kan dat problemen opleveren bij het UWV,'' aldus Van Jaarsveld.

Uiteindelijk volgen de onderhandelingen over de ontslagvergoeding. Sinds 1 januari geldt een nieuwe rekenmethode, de zogenoemde kantonrechtersformule, die ongunstiger uitvalt voor werknemers. Van Jaarsveld merkt dat veel werkgevers hun ontslagronde daarom bewust over de jaarwisselingen hebben heen getild. Hij raadt aan te onderhandelen over de vergoeding. De noodzaak voor ontslag is niet altijd duidelijk, net als de keuze voor de werknemers die worden ontslagen. ''Stel alles ter discussie, dat kan leiden tot meer geld.'' (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden