Steigers en containers op de stoep wekken ergernis

Mag iemand langdurig de stoep of parkeerplekken versperren tijdens een verbouwing? Tegen betaling kan veel, ook al balen de buren.

In de Tweede Constantijn Huygensstraat is iemand tekeer gegaan met een spuitbus. Beeld Rink Hof
In de Tweede Constantijn Huygensstraat is iemand tekeer gegaan met een spuitbus.Beeld Rink Hof

Iemand is boos, heel boos. Om de schotten, de hekken, het mobiele toilet en de opslagcontainer die nu al meer dan een jaar het trottoir en de parkeerruimte (deels) blokkeren voor het pand Tweede Constantijn Huygensstraat 48 in West - niet ver van de Overtoom.

'WEG GEEN VERGUN', is met een spuitbus op het wc-hokje gespoten. 'GEEN VERG. HANDHAAF' luidt het dictaat op de opslagcontainer. Op de schotten voor de gevel: '2 JAAR VERBOUW GEMEENTE DOE IETS'.

Uit de buurt begrijpen we dat de anonieme, uitbundige klager niet alleen staat. Meer buren storen zich aan de obstakels die al zo lang de ­publieke ruimte innemen ten behoeve van een kennelijk uit de hand gelopen verbouwing.

Toch, de eigenaar van het pand waarin tot 2010 Chinees-Indisch restaurant Kong Nam zat, met daarboven tot eind 2014 studenten, staat volledig in zijn recht, laat het stadsdeel weten. Handhavers zijn deze week na vragen van deze krant nog eens gaan kijken en hebben nog altijd niets onoirbaars vastgesteld.

De eigenaar van het pand heeft zowel voor de grootscheepse verbouwing als voor het (laten) plaatsen van de container en de wc keurig de ­benodigde vergunningen aangevraagd, betaald en gekregen.

Opslagcontainer met bouwtoilet
De eigenaar kocht het pand in 2015 voor 1,4 miljoen euro, liet een plan maken en regelde de licenties. Een omgevingsvergunning voor de verbouwing, die hij in januari 2015 kreeg, en objectvergunningen voor die container en dat ­wc'tje. Tegen betaling van - tot nu toe - 924 euro stond het stadsdeel West hem toe de opslag­container en het bouwtoilet op straat te zetten, vanaf juli vorig jaar.

Dat lange tijd de hele stoep met hekken was afgezet, zoals buren stellen, hebben controleurs van het stadsdeel niet vastgesteld. In principe moet op een trottoir een doorgang van minstens anderhalve meter breed vrij blijven - in winkelstraten zeker twee meter.

De regels voor het innemen van openbare ruimte door particulieren en bedrijven - voor verbouwingen vooral - zijn in grote lijnen vastgelegd door de gemeente en per stadsdeel in meer detail uitgewerkt.

De hoofdlijnen staan in het online te raadplegen document Beleidsregels objecten in de openbare ruimte. Wie langere tijd serieus beslag wil leggen op stoep en straat moet daarvoor minimaal vijf dagen tevoren een aanvraag indienen via internet of op het stadsdeelkantoor. Op een schets moet zijn ingetekend wat voor spullen de aanvrager waar wil plaatsen.

Ophef
De aanvrager moet leges betalen van doorgaans honderd tot enkele honderden euro's. Als de verbouwing langer dan drie maanden duurt, lopen de kosten op. De bestrating, bomen en spullen mogen niet beschadigd raken. Gebeurt dat wel, dan zijn de kosten voor de verbouwer.

Saillant in dit specifieke geval: degene die de 'obstakels' heeft geplaatst moet ervoor zorgen dat die vrij blijven van graffiti.

De eigenaar van het gewraakte pand in de Tweede Constantijn Huygensstraat zegt de ophef niet te begrijpen en voelt niet de behoefte daar in de krant op in te gaan.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden