Plus

Stef Blok: 'We hebben het recht aan onze kant'

De druk op Rusland wordt opgevoerd. Voor Nederland en Australië staat 'definitief vast' dat een Russische raket vlucht MH17 neerhaalde.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken geeft een toelichting op het besluit van het kabinet om Rusland aansprakelijk te stellen voor het neerhalen van vlucht MH17. Beeld anp

De aansprakelijkheidsstelling is 'een heel ingrijpende maatregel', zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. "We gaan ons niet neerleggen bij de houding van Rusland."

Er zou aanvullend bewijs komen. Meer wist Stef Blok tot donderdag niet over de persconferentie van het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17.

In Luxemburg, waar hij als minister van Buitenlandse Zaken het koninklijk paar bij hun staatsbezoek begeleidde, keek hij de persconferentie.

"Ik vond dat zeer ingrijpend. Ik wist dat er nieuwe informatie zou komen, maar de animatie maakte dat het ook echt binnenkwam - bij mij, maar ik denk vooral bij de nabestaanden. Dat het heel nabij komt dat er inderdaad Russen hebben meegewerkt aan de uiteindelijke dood van heel veel onschuldige burgers."

Het kabinet heeft altijd gezegd het hele onderzoek af te willen wachten voor met een vinger te gaan wijzen, ook om te voorkomen dat er 'politieke vingerafdrukken' op zouden komen te staan. Wat is er nu veranderd?
"Er zijn een aantal ontwikkelingen bij elkaar gekomen. We hebben de Tweede Kamer al eerder laten weten geen enkele maatregel uit te sluiten, dus ook niet staatsaansprakelijkheid niet."

"We hebben ons huiswerk op dit gebied gedaan en zijn daarbij opgetrokken met Australië. Alles lag klaar. Daar is bijgekomen dat de informatie nu zó direct naar Rusland wijst. Die combinatie van feiten leidt ertoe dat we vandaag Rusland aansprakelijk stellen. Dat staat overigens los van het strafrechtelijke proces, maar kan elkaar wel versterken."

Waarom doen de andere landen die betrokkenheid hebben met MH17 - België en Maleisië bijvoorbeeld - niet mee?
,,Zij zijn deze week geïnformeerd over onze beslissing. Ik begrijp dat zij nog even hun positie moeten bepalen. Ze kunnen zich daarna bij ons aansluiten."

Was het niet een veel sterker signaal naar Rusland geweest als een grote groep landen dit besluit had genomen?
"Je zit altijd met de afweging, wat werkt bij het uiteindelijke doel: de schuldigen voor de rechter. En hoe zorgen we dat de besluitvorming vaart houdt en op het juiste moment genomen wordt."

"Hoe groter de groep landen is, hoe ingewikkelder de besluitvorming wordt. Vandaar dat we ervoor hebben gekozen om met de twee landen die de meeste slachtoffers te betreuren hadden deze stap te zetten, maar de anderen wel nadrukkelijk uitnodigen zich bij ons aan te sluiten."

U wilde voorkomen dat deze beslissing pas volgende week of nog later genomen zou worden?
"Hoe groter de groep landen, hoe groter de kans dat het zou gaan rondzingen."

Rusland blijft ontkennen. Ook in uw telefoongesprek met uw Russische collega Sergei Lavrov bleef hij vanochtend iedere betrokkenheid ontkennen. Wat verwacht u van deze stap?
"Ik wil Rusland nog een serieuze kans geven op deze ingrijpende daad te reageren. En dan ook op de goede manier, door met ons in overleg te gaan over deze aansprakelijkheidsstelling."

"Ik wil niet ontkennen dat de reactie aan de telefoon van Lavrov afhoudend was, maar tegelijkertijd zei hij wel de stukken - die onze ambassadeur bij zijn ministerie heeft bezorgd - te zullen bestuderen."

Denkt u dat hij daardoor tot een nieuw inzicht komt?
"Op grond van de reacties van de afgelopen maanden maak ik mij geen grote illusies. Maar het gaat over een heel ingrijpende gebeurtenis, waarbij honderden onschuldige mensen om het leven zijn gekomen. Het gaat om goed onderbouwde feiten. We hebben ook de steun van heel veel landen."

"Uiteindelijk moet de Russische regering vroeg of laat tot de conclusie komen dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik vind het de taak van de Nederlandse regering om zich niet neer te leggen bij de houding van Rusland, maar door te gaan tot ons doel bereikt is. Of je nou een groot land bent of een klein land, dat maakt niet uit. We hebben het recht aan onze kant."

Video: Persconferentie minister Blok over MH17:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.