Steenrijke hooggeplaatsten 'stallen 25.000.000.000.000 euro' in belastingparadijzen

Jean-Jacques Augier (de penningmeester van de Franse president Hollande), de voormalige minister van Financiën van Mongolië, de president van Azerbeidzjan en zijn familie, en de vrouw van de Russische vicepremier. Deze personen ontduiken volgens The Guardian belastingen door geld te stallen op de Britse Maagdeneilanden, door Zwitserse bankrekeningen te openen of door de oprichting van schijnbedrijven.

Irene de Zwaan
De Britse Maagdeneilanden, een befaamd belastingparadijs. Beeld Photo News
De Britse Maagdeneilanden, een befaamd belastingparadijs.Beeld Photo News

De Britse krant heeft de hand weten te leggen op ongeveer twee miljoen gelekte emails en andere documenten, met name afkomstig van de Britse Maagdeneilanden, een befaamd belastingparadijs. In de documenten worden de namen onthuld van duizenden personen van over de hele wereld - onder wie een aantal hooggeplaatsten - die de fiscus hebben ontlopen door hun geld op geheime bankrekeningen te stallen of door forse leningen binnen te slepen met de oprichting van bedrijven die alleen op papier bestaan.

De komende dagen zal The Guardian, in samenwerking met het in Washington gevestigde International Consortium of Investigative Journalists, nog meer namen bekend maken. Volgens de Britse krant kan deze onthulling over de wereldwijd groeiende offshore-handel 'in potentie een seismische schok teweeg brengen'.

'Dit project kan extreem schadelijk zijn voor het vertrouwen van 's werelds rijkste mensen, die niet langer zeker zijn dat de omvang van hun vermogen verborgen blijft voor overheden of hun buren', schrijft de krant.

Een voormalige leidende econoom van McKinsey schat dat het totaalbedrag dat rijke individuen in buitenlandse havens hebben gestald, oploopt tot 32 biljoen dollar, bijna 25 biljoen euro.

Schijnbedrijven
Een van de prominentste namen op de tot nu toe onthulde lijst is die van Jean-Jacques Augier, naast zijn penningmeester ook een een goede vriend van de Franse president. Hij lijkt nu gedwongen om publiekelijk de identiteit van zijn Chinese businesspartner vrij te geven met wie hij in het geheim een bedrijf heeft opgericht. Het bedrijf heeft een dependance op de Britse Maagdeneilanden. Daarnaast had hij twintig jaar lang een Zwitserse bankrekening, over het bestaan ervan heeft hij herhaaldelijk gelogen.

Een andere naam die opduikt is die van Achilleas Kallakis, die schijnbedrijven op de Britse Maagdeneilanden heeft opgezet om vervolgens een recordbedrag van 882 miljoen euro aan onroerendgoed-leningen, verstrekt door Britse en Ierse banken, binnen te slepen.

De Mongoolse voormalige minister van Financiën, Bayartsogt Sangajav, richtte tijdens zijn ministerschap het bedrijf 'Legend Plus Capital Ltd' op met behulp van een Zwitserse bankrekening. In een reactie aan The Guardian geeft hij toe 'een fout te hebben gemaakt' door hier geen openheid over te geven. 'Ik moet waarschijnlijk overwegen om mijn huidige functie neer te leggen', voegt hij daaraan toe.

Op de lijst staan ook de namen van de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyav, die op naam van zijn dochters een lokaal bouwbedrijf is begonnen, de man van een Canadese senator, die meer dan 800.000 dollar in offshore-belangen heeft, en een van de rijkste kunstverzamelaars van Spanje, de voormalige beautyqueen Carmen Thyssen-Bornemisza - weduwe van een steenrijke miljardair - die via geheime rekeningen foto's opkoopt.

Strikt geheim
De Britse Maagdeneilanden, overzees territorium van Groot-Brittannië, staan sinds de jaren tachtig bekend als belastingparadijs. Namen van rekeninghouders die profiteren door er geld te stallen, zijn tot nu toe altijd strikt geheim gebleven. Zelfs de financiële toezichthouders op de eilanden hadden vaak geen idee wie er achter de rekeningen zaten.

Vorig jaar november legde The Guardian een netwerk van 28 personen, met name Engelsen, bloot die op papier leiding gaven aan meer dan 21.500 bedrijven. In wezen deden ze niet meer dan tekenen wat ze werd voorgelegd. Op die manier bleven de echte eigenaren buiten zicht en kon er op eenvoudige wijze belasting worden ontdoken.

Eerder claimde de toenmalige Britse regering dat deze praktijken effectief bestreden waren, nadat de rechter duidelijk had gemaakt dat dit gedrag niet getolereerd werd. De minister van Economische Zaken stelde naar aanleiding van de bevindingen van The Guardian een onderzoek in. Hoe de regering zal reageren op de huidige bevindingen, is nog niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden