Steeds vaker verplicht op cursus na rijden onder invloed

Het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR) stuurde vorig jaar aanzienlijk meer mensen op cursus nadat zij door de politie met een slok op achter het stuur waren betrapt.

Priscilla Tienkamp
De cursussen worden gegeven door het CBR. Beeld anp
De cursussen worden gegeven door het CBR.Beeld anp

Amsterdammers moesten relatief vaak zo'n cursus volgen, blijkt uit cijfers van het CBR. In totaal moesten vorig jaar 659 Amsterdammers een van de cursussen volgen, waarvan 511 de zwaardere variant opgelegd kregen. In de afgelopen twee jaar lag dat aantal nog rond de 400.

Het CBR kan overtreders verplichten tot het volgen van twee type cursussen, afhankelijk van de ernst van hun overtreding. Er wordt onder andere aandacht besteed aan de gevolgen van drinken en rijden, daarnaast krijgen cursisten tips en trucs om in het vervolg niet meer in de verleiding te komen.

(Artikel gaat door onder de graphic)

Dat de maatregel steeds vaker wordt opgelegd, komt volgens het CBR door het verdwijnen van het alcoholslotprogramma. Dat programma mag sinds 2015 niet meer worden opgelegd door het rijvaardigheidsbureau.

Het programma was bedoeld voor bestuurders die in het verkeer werden aangehouden met een promillage tussen de 1,3 en 1,8 - ruwweg vijf glazen alcohol voor een vrouw of zeven voor een man.

Begin 2015 oordeelden zowel de Raad van State als de Hoge Raad dat het alcoholslotprogramma niet deugt. Een van de kritiekpunten was dat mensen dubbel werden gestraft, omdat ze naast de installatie van een alcoholslot (dat ze zelf moesten betalen) ook nog strafrechtelijk vervolgd werden.

Politie informeert
Volgens een woordvoerder van het CBR zijn de besluiten tot het opleggen van een alcoholslot na de uitspraak van de Raad van State omgezet naar een cursus of onderzoek.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) maakte begin dit jaar bekend dat het alcoholslot niet meer terugkeert, ook niet in een andere vorm.

Het CBR bepaalt zelf of iemand op cursus moet. Als iemand aangehouden wordt omdat hij of zij te veel alcohol op heeft, informeert de politie het rijvaardigheidsbureau.

Langdurig onderzoek
In sommige gevallen vindt het CBR dat het opleggen van een cursus niet zinvol is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand verslaafd is, psychische problemen heeft of een zeer zwaar ongeval heeft veroorzaakt. In die gevallen kiest het rijvaardigheidsbureau voor een onderzoek naar de rijgeschiktheid. Als de uitslag van die test negatief uitvalt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Of de cursussen werken, is nog niet echt te zeggen. "Tussentijdse evaluaties laten zien dat de cursussen in vergelijking met controlegroepen beter scoren," aldus de CBR-woordvoerder, die verder aangeeft dat het nog lastig is conclusies te trekken.

Het WODC, het wetenschapsbureau van het ministerie van Justitie, voert op dit moment een langdurig onderzoek uit naar het effect van de cursussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden