Steeds minder werkloosheid

AMSTERDAM - De bestrijding van de werkloosheid verloopt de laatste twee maanden veel beter dan het Amsterdamse stadsbestuur voorzag.Tot verrassing van de gemeenteraad kwam wethouder van Sociale Zaken Hennah Buyne gisteravond met goed nieuws over het uit de bijstand helpen van mensen. Dit voorjaar voorzag de PvdA-wethouder een tekort van circa 25 miljoen euro op het budget voor bijstandsuitkeringen. Nu houdt ze het op vijf miljoen. Dat geld komt uit een reservepotje van de Dienst Werk en Inkomen (DWI), de voormalige Sociale Dienst. De cijfers zijn nog zo vers, dat Buyne er geen verklaring voor had.

De raad plaatste gisteravond stevige kanttekeningen bij de begrotingsplannen van Buyne, die ook verantwoordelijk is voor integratie en jeugdzaken. Met name de PvdA klaagde over de gebrekkige toelichting op voorgenomen uitgaven, zoals 1,5 miljoen voor zwarte scholen. ''Stevige bedragen gaan we nogal blind bestemmen,'' zei raadslid Charlotte Riem Vis. Coalitiepartner GroenLinks was veel positiever en kwam Buyne te hulp toen ze bleef weigeren inzicht te geven in de bestemming van de anderhalf miljoen. Op aandrang van GroenLinks-fractievoorzitter Judith Sargentini beloofde Buyne met een plan op hoofdlijnen te komen.

Wel toonde GroenLinks zich bezorgd over 'het uitkleden' van de portefeuille van Buyne. Zaken als straatcoaches, gezinsinterventie en jeugdoverlast vallen tegenwoordig onder Cohen.

De VVD hekelde de 'stigmatiserende benadering' van het college, door opmerkingen als 'armoede heeft een kleur gekregen'. ''Er zijn ook arme blanken,'' zei duoraadslid Frans Beishuizen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden