Steeds minder studerende veertigplussers

In de afgelopen vijf jaar is het aantal veertigplussers in Amsterdam dat studeert gehalveerd.

Beeld anp

In deze leeftijdscategorie steeg het aantal studenten tot 2010 nog jaarlijks. Sindsdien is er een landelijk een drastische daling ingezet. Dat terwijl het totaal aantal studenten in Nederland juist jaarlijks fors stijgt.

Het aantal Amsterdamse veertigplussers dat ingeschreven staat bij een mbo-, hbo- of wo-opleiding is in zes jaar gehalveerd van 3334 in 2010 tot 1668 in 2015.

Het aantal studerende veertigplussers per duizend inwoners ligt in Amsterdam (4,6) relatief wel nog boven het landelijk gemiddelde van 3,5 per duizend inwoners.

Leerwerkplekken
Mbo-opleidingen zien de grootste leegloop van veertigplussers. Op deze opleidingen is het aantal studenten van veertig jaar en ouder in Amsterdam drie keer zo klein geworden.

Een verklaring hiervoor kan de algehele terugloop zijn van het aantal mbo-leerlingen op de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Het curriculum van deze opleidingen bestaat voor een overgroot deel uit het volgen van stages (of: leerwerkplekken). Door de economische crisis zijn minder stageplekken beschikbaar gesteld en konden minder mensen zich voor deze opleidingen aanmelden.

Financiering
Een verklaring voor de daling van het aantal hbo- en wo-veertigplusstudenten, is dat de overheid in 2011 de financiering van een tweede studie heeft stopgezet.

Hierdoor bedraagt het collegegeld voor een tweede hbo- of wo-opleiding in het studiejaar 2016/2017 bijvoorbeeld niet 1984 euro, maar 7500 tot zelfs 20.400 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden