Steeds minder gedetineerden in Nederland

Nederland behoort samen met Finland, Denemarken en Zweden tot de Europese landen met de minste gedetineerden per 100.000 inwoners.

Ook de Bijlmerbajes is inmiddels gesloten Beeld anp
Ook de Bijlmerbajes is inmiddels geslotenBeeld anp

Dat blijkt uit jaarcijfers over het gevangeniswezen van de Raad van Europa, die dinsdag in Brussel werden gepresenteerd.

In Nederland telde de Raad bijna 17.000 gedetineerden in 2015 oftewel 53 op 100.000 inwoners. Sinds 2006 nam het aantal gevangenen in Nederland bovendien het hardste af in heel Europa, met 44 procent.

Uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt dit door de afname van de criminaliteit in Nederland. Politievakbond ACP spreekt dat tegen, volgens hen worden er te weinig mensen veroordeeld doordat het oplossingspercentage te laag is en er van cybercrime geen aangifte wordt gedaan.

Daling van de criminaliteit of niet, steeds minder cellen zijn in gebruik. In Amsterdam zijn alle penitentiaire inrichtingen (PI's) inmiddels gesloten.

Tegelijkertijd met de sluitingen van de Amsterdamse PI's en Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI) is in Zaanstad het Justitieel Complex Zaanstad geopend, de grootste gevangenis van Nederland met plek voor duizend gevangen,

Amsterdam

De PI Havenstraat sloot in 2014, de Amsterdamse Justitiële Jeugdinrichting (JJI) Amsterbaken per januari 2016 en de ISD-afdeling (Inrichting Stelselmatige Daders) van de PI Tafelbergweg is per 1 januari 2015 verplaatst naar de PI Almere. En ook de sluiting van de PI Amsterdam Over-Amstel, beter bekend als de Bijlmerbajes, is een feit. Al kan je je er nog wel laten opsluiten.

De gevangenis in Zaanstad. Beeld Ballast Nedam
De gevangenis in Zaanstad.Beeld Ballast Nedam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden