Steeds minder boetes voor overtredingen met huisvuil

Het aantal boetes dat in Amsterdam wordt uitgedeeld voor verkeerd aangeboden huisvuil is de afgelopen drie jaar behoorlijk afgenomen. 

null Beeld anp
Beeld anp

In 2014 werden er aan mensen die hun huishoudelijk afval op een verkeerde maner, tijd of plek achterlieten 3981 boetes uitgedeeld. Vorig jaar waren dat er nog 'maar' 2907.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) die dataplatform LocalFocus opvroeg en analyseerde. De daling gaat gelijk op met een landelijke trend: in heel Nederland daalde het aantal boetes voor afvalvergrijpen de afgelopen drie jaar met 22 procent.

10,5 duizend boetes
Amsterdam is overigens nog met afstand de stad waar sinds 2014 de meeste huisvuilboetes zijn uitgedeeld: ruim 10,5 duizend boetes tot en met vorig jaar. Op gepaste afstand volgen het veel kleinere Almelo (1.023 boetes), Tilburg (948 boetes) en Delft (686 boetes).

Ook opvallend: in 2016 zijn op elke tienduizend Amsterdammers van twaalf jaar of ouder bijna veertig boetes uitgedeeld voor vuilovertredingen. Het landelijke gemiddelde ligt op zo'n vijf boetes.

(Tekst loopt door onder de grafiek)

Een directe verklaring voor de afname in boetes van de laatste drie jaar is er niet. Wel is begin 2015 een onkostenvergoeding afgeschaft die het CJIB uitkeerde aan gemeenten die een boete oplegden en naar het bureau stuurden. Per keer kon daar maximaal 40 euro mee bijgeschreven worden.

Aanpak
Het afschaffen van die zogeheten proces-verbaalvergoedingen was voor Amsterdam en een aantal andere gemeenten aanleiding het uitdelen en innen van boetes vanaf 2017 zelf te organiseren. Zowel de politie als handhavers konden al boetes uitdelen, maar nu kan de gemeente het boetebedrag zelf bepalen en de boetes ook zelf innen.

Eind vorig jaar maakte het college één miljoen euro vrij voor de aanpak van zwerfvuil en verkeerd aangeboden afval. Het is afwachten wat die verandering in het uitdelen en innen voor de boete-opbrengst van dit jaar gaat betekenen. Het geld dát Amsterdam nu binnenhaalt stroomt in ieder geval direct de gemeentekas in.

Huisafval

- In 2015 werd per seconde 10,5 kilo huishoudelijk afval geproduceerd in Amsterdam.
- Amsterdammers produceerden dat jaar per inwoner onder meer 279 kilo restafval, 39 kilo grofvuil en 27 kilo papier en karton.
- In de Pijp werden tussen september 2016 en mei dit jaar 322 boetes uitgedeeld voor straatvervuilende vergrijpen.
- In de Negen Straatjes loopt een proef waarbij huishoudelijk- en bedrijfsafval via de grachten naar de vuilverbranding wordt vervoerd.
- Stadsdeel West gaat straatafval te lijf met hulp van gedragspsychologen. Tijdens zogeheten breinsessies waar telkens twintig bewoners bijzaten werden 'praktische tips en handvatten' gegeven. Kosten: € 6500.
- In Oost en Noord worden vergelijkbare avonden georganiseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden