Steeds minder allochtone Amsterdammers in gemeenteraad

De Amsterdamse gemeenteraad wordt volgend jaar nog witter en nog minder een afspiegeling van de stad. Op de kandidatenlijsten die de grote partijen de afgelopen weken hebben gepresenteerd, staan nauwelijks allochtone Amsterdammers op een verkiesbare plaats.

Een luchtfoto van de Stopera, het Amsterdamse gebouwencomplex van stadhuis en de operaBeeld anp

Afgaande op de recentste peilingen van het gemeentelijke onderzoeksbureau O+S en de inmiddels bekende kandidatenlijsten van de partijen zouden op 19 maart 2014 zes Amsterdammers met een allochtone achtergrond in de raad komen. Dat is bijna een halvering ten opzichte van 2010, toen nog acht allochtone kandidaten op verkiesbare plekken stonden.

Daarmee zou het percentage niet-Nederlandse politici uitkomen op elf, en is de gemeenteraad onmogelijk nog een vertegenwoordiging te noemen van de stad die het meest divers van de wereld is, met 178 nationaliteiten en waar ruim de helft van de inwoners allochtoon is.

Uitzondering
De enige uitzondering op de witte kandidatenlijsten is die van de PvdA. Die partij staat nu op elf zetels in de peilingen en heeft bij de eerste elf kandidaten op de kieslijst vijf allochtonen staan. De hoogst genoteerde is Dennis Boutkan, die een Antilliaanse vader heeft, op nummer vier.

De enige andere partij die een allochtone kandidaat op een verkiesbare plek heeft staan, is de VVD, met op nummer vier Dilan Yesilgoz. De partij had Samira Bouchibti op een verkiesbare achtste plek gezet, maar zij is door de VVD-leden op negen gezet, ten faveure van Tjakko Dijk.

De progressieve partijen D66 en GroenLinks hebben allebei niet één allochtone kandidaat op een verkiesbare plaats. Bij D66 is Meltem Kaya op nummer twaalf de eerste allochtone kandidaat, maar de democraten staan voorlopig nog op tien zetels.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden