Steeds minder aangifte van fietsendiefstal in Amsterdam

Het aantal aangiften van fietsendiefstal is vorig jaar met bijna negen procent gedaald. In totaal werd in Amsterdam 8.113 keer aangifte gedaan van een gestolen fiets, tegenover 8.893 keer in 2016.

Melle Bos
. Beeld anp
.Beeld anp

Dat blijkt woensdag uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

In absolute aantallen staat Amsterdam bovenaan, maar in relatief aantal aangiften spant de gemeente Delft de kroon, met 15,7 aangiften per duizend inwoners.

Enschede (12,7) en Utrecht (12,6) volgen op de lijst. In Amsterdam ging het om 9,6 aangiften per duizend inwoners.

In 2016 nam het aantal aangiftes in Amsterdam ook al af. In 2015 kwamen er 9.785 aangiftes binnen bij de politie Amsterdam, het hoogste aantal in de afgelopen zeven jaar.

Diefstallen
Dat het aantal aangiften afneemt betekent niet meteen dat er ook daadwerkelijk minder fietsen worden gestolen in de stad.

AVc vermoedt dat dat de drempel om aangifte te doen hoger is geworden toen het in juni 2016 verplicht werd met DigiD in te loggen bij een online aangifte.

De politie schat de kans echter klein dat de DigiD met de afname te maken heeft. "Vrijwel iedereen heeft zo'n code, omdat je het ook voor andere zaken nodig hebt," zegt een politiewoordvoerder tegen de stichting.

Lang niet iedereen doet aangifte van zijn of haar gestolen fiets. Volgens het AVc ligt het daadwerkelijke aantal fietsendiefstallen drie tot vier keer hoger.

De politie wil toch graag iedereen op het hart drukken om wel aangifte te doen. "Misschien wordt de dief niet gelijk gepakt, het geeft toch een beter beeld van de statistieken. Zo kunnen wij in de toekomst de diefstallen effectiever aanpakken" laat een woordvoerder van de landelijke politie weten.

Lees ook: Fietsenwinkel in Zuid verkocht gestolen fietsen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden