Update

Steeds meer zzp'ers, scholieren en studenten in de OBA

Bibliotheken in Nederland boren een nieuw publiek aan. Naast ouderen komen nu ook steeds meer zelfstandigen (zzp'ers), scholieren en studenten naar de bieb toe om er te werken of te studeren.

Redactie
De multimedia-afdeling van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Beeld ANP
De multimedia-afdeling van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.Beeld ANP

Dat geldt ook voor de Openbare Bibliotheek Amsterdam, die onlangs als beste uit de test kwam bij een onderzoek van Intermediair naar de top-5 'buiten-de-deur-werkplekken'.

Volgens de directeur van de OBA, Hans van Velzen, wordt er in Amsterdam ingespeeld op de huidige ontwikkelingen. 'Wanneer we een bibliotheek verbouwen, zoals de bibliotheek Molenwijk in Noord, dan wordt er extra gelet op het maken van goede werkplekken.'

Van Velzen denkt dat de laptop mensen meer vrijheid geeft om bijvoorbeeld in de bibliotheek te gaan werken. 'Zzp'ers hoeven alleen hun laptop mee te nemen, want dat is hun kantoor.' Bovendien is de stap om in de OBA te gaan zitten zo gemaakt. 'Bibliotheken zijn laagdrempelig,' legt Van Velzen uit, 'Iedereen heeft er toegang tot informatie uit boeken. Bovendien zijn er speciale programma's op de computers in de OBA, waar de inburgeringscursus geoefend kan worden.' Voor eten en drinken kan de bezoekers terecht in de horecagelegenheid van de bieb.

Net als 1900
'Bij sommige bibliotheken is de gemiddelde verblijfsduur van bezoekers substantieel toegenomen', zegt Francien van Bohemen van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Daarmee is de bibliotheek eigenlijk weer terug op het punt waar het allemaal begon. Rond 1900 ontstonden de eerste bibliotheken in Nederland, bekend als 'leeszalen' waar mensen zich terugtrokken om in stilte te kunnen lezen of studeren. 'Dat zie je nu eigenlijk weer ontstaan. In deze jachtige tijden hebben mensen de behoefte om zich af en toe even helemaal terug te trekken', zegt Van Bohemen.

OBA op 1
De hoofdbibliotheek in Amsterdam, nabij het Centraal Station, heeft om te beginnen een goede werksfeer, meent Intermediair. Volgens het weekblad krijgt de bezoeker het gevoel dat hij er niet alleen aan het ploeteren is. Bovendien zijn er veel stopcontacten voor laptops en is er geen gebrek aan boeken en tijdschriften. Het minpunt van de bibliotheek is dat er geen gratis wifi is. Voor toegang tot internet moet je lid zijn van de OBA of eenmalig een gebruikerspas van 17,50 aanschaffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden