Steeds meer zorgvragers stappen naar rechter om WMO

Het aantal hoogoplopende conflicten tussen gemeenten en gebruikers van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) neemt in rap tempo toe. Tot 2015 stapten gemiddeld 1.100 mensen per jaar naar de rechter vanwege een conflict over de WMO; in de eerste negen maanden van dit jaar werden al 1.688 zaken ingediend.

De WMO regelt de hulp die mensen nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen Beeld anp
De WMO regelt de hulp die mensen nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonenBeeld anp

Dat blijkt uit de WMO-zaken die in de eerste negen maanden van 2015 instroomden bij de bestuursrechter. In die periode dienden minimaal 191 zaken tegen de gemeente Amsterdam. Dat zijn er gemiddeld zo'n twintig per maand. Hoeveel het er exact zijn, is lastig te zeggen, omdat niet bij alle zaken staat tegen welk bestuursorgaan ze zijn aangespannen.

In de eerste helft van 2015 stapten volgens de Raad voor de Rechtspraak zo'n duizend Nederlanders naar de rechter wegens een conflict met hun gemeente over de voorzieningen uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning; de laatste drie maanden kwamen daar bijna zevenhonderd zaken bij.

Ondersteuning
De WMO regelt de hulp die mensen nodig hebben om thuis te kunnen blijven wonen. Van de wet wordt vooral gebruik gemaakt door ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen. Begin dit jaar is de nieuwe WMO ingevoerd. Sindsdien zijn gemeenten ervoor verantwoordelijk dat hun inwoners zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor kunnen ze allerlei ondersteuning thuis geven, bijvoorbeeld huishoudelijke hulp en dagbesteding. Gemeenten mogen hun inwoners hiervoor ook een eigen bijdrage vragen.

In de praktijk betekent dit dat veel WMO-gebruikers recht hebben op minder geïndiceerde zorg dan voorheen. Binnen de gemeenten wordt vooral bezuinigd op huishoudelijke hulp. Dat is ook terug te zien in de recente uitspraken: die gaan veelal over het aantal uren toegezegde hulp in huis.

Onderzoek
Ook het onderzoek dat een gemeente heeft uitgevoerd voordat tot een oordeel werd gekomen, leidt in sommige gevallen voor conflicten die uiteindelijk voor de rechter worden uitgevochten.

In april dit jaar stuurde staatssecretaris Van Rijn naar aanleiding van recente rechterlijke uitspraken over de wet een brief aan de wethouders van Nederlandse gemeenten. Daarin benadrukte hij het belang van een zorgvuldig onderzoek. Ook riep hij de wethouders op 'om het proces van een zorgvuldig onderzoek aan de hand van de gedane uitspraken nogmaals te bestuderen en daar waar nodig zijn aan te passen'.

Van Rijn zei dat het voor wethouders 'van belang' is om mantelzorgers en desgewenst cliëntondersteuners bij het onderzoek te betrekken, 'zodat de betrokkenen zich goed gehoord voelen en de gang naar de rechter voorkomen kan worden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden