Steeds meer wijkagenten op Twitter

Het begon als een proef met negen, inmiddels zijn er tientallen wijkagenten op Twitter. En daar komen er steeds meer bij. Wellicht hebben ze in de toekomst ook wel een Facebookaccount.

Frank Huiskamp
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

'LET OP: Net gehoord tijdens briefing. In de Hudsonstraat zijn bij 2 woningen kruisjes aangetroffen. Inbrekers mogelijk actief! Wees alert.' Was getekend @PAA_Warmondbrt op 2 juli.

Ook: 'Goedemorgen? Nee, nee en nog eens NEE. Ik ga helemaal niets zeggen over het WEER. Het is schitterend weer met veel zon en #windstil.'

Buurtregisseur (wijkagent) Piet Smit zit sinds januari op Twitter (zie de feed hiernaast) en geeft een inkijk in zijn dagelijkse werk. Hij maakt deel uit van een lichting die zich in januari online waagde aan communiceren anno 2012. Ook de politie moet eraan geloven dat het internet een niet te onderschatten bron van informatie is geworden.

Retweeten en hashtaggen
Inmiddels retweeten en hashtaggen ze met 46 man, de buurtregisseurs. Eind 2010 begon de politie Amsterdam-Amstelland met een proef van negen twitteraars. Dat aantal groeide de afgelopen jaren gestaag, maar dit jaar kwamen er al 34 bij.

Ongeveer een vijfde van de Amsterdamse buurten heeft nu een buurtregisseur op Twitter. En het plan is per kwartaal twintig nieuwe buurtregisseurs op te leiden tot volleerde tweeps, zoals het twittervolk in jargon heet.

De politie heeft nog twee andere accounts die ze veel gebruikt: @politieaa (nieuws- en opsporingsberichten en crowdcontrol bij grote evenementen) en @depolitiezoekt (tips).

Vrijwillig
De buurtregisseurs twitteren vrijwillig. Volgens Smit kun je je opgeven, kom je op een lijst terecht en is het op een gegeven moment simpelweg je beurt. De politie ziet er wel op toe dat de twitterende buurtregisseurs enigszins verspreid zijn over de stad. 'Ik vond het altijd al een mooi nieuw middel voor mijn werk: het biedt een groot voordeel bij het in contact komen van mensen.'

Webadviseur van de politie Danny van der Reep zegt dat ook wordt nagedacht over een proef met regisseurs op Facebook. Smit: 'En in de toekomst zal er wel weer een ander sociaal medium komen.'

Lees vandaag meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden