Steeds meer vraag naar kinderopvang in Amsterdam

Het gaat weer goed met de kinderopvang in Amsterdam. De vraag naar plekken stijgt hard. Maar per stadsdeel verschilt het aanzienlijk: waar de een wachtlijsten heeft, komt de ander niet aan genoeg kinderen.

Beeld ANP

Dat blijkt uit een rondgang langs de grootste kinderopvangaanbieders.

In Noord is de vraag naar kinderopvang groter dan bijvoorbeeld in het centrum, waar plek genoeg is, weet Yvette Kuiper, regiodirecteur van kinderopvangorganisatie Partou en woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang Amsterdam. "Maar overal trekt het langzaam aan. Het is nog lang niet op het niveau van voor 2011, maar het gaat wel goede kant op."

Crisis
Dat is op zich goed nieuws voor de branche, die de markt door de economische crisis en de korting op de kinderopvangtoeslag jaar na jaar zag dalen. De markt kromp met 30 procent, sommige crèches sloten, veel leidsters werden ontslagen.

Nu is er weer een stijging, en die komt vooral voor in kinderrijke buurten als de Rivierenbuurt en Noord. Het heeft een logische verklaring: waar jonge gezinnen komen wonen is meer behoefte aan kinderopvang. Daarbij is de economie aangetrokken, waardoor mensen hun kleinere huizen konden verkopen om elders groter te wonen, hebben ze weer banen én is de kinderopvangtoeslag verhoogd (en zal die vanaf 2017 nog meer stijgen).

Landelijk
Landelijk steeg het aantal kinderen dat naar de opvang gaat voor het eerst sinds de crisis, met een bescheiden 12.000 kinderen, blijkt uit cijfers van het cbs. De grotere vraag leidt op gewilde locaties weer tot wachtlijsten, een doorn in het oog van ouderorganisatie Boink.

En was het de afgelopen jaren gebruikelijk dat ouders kort voordat het naar de opvang ging hun kind inschreven, inmiddels gebeurt dat vaak al voordat het kind is geboren.

De grootste kinderdagverblijfaanbieder in Noord is Tinteltuin, waar sommige locaties wachtlijsten met wel 200 kinderen hebben. Cor Schuurman, directeur van Tinteltuin, noemt de stijging van de vraag naar kinderopvang 'exponentieel'.

Tinteltuin opent binnenkort een nieuw kindcentrum, in de Schoenerstraat in Noord, om aan de vraag te voldoen. "We zijn ook hard op zoek naar goed personeel, en doen zelfs oproepjes aan ex-medewerkers."

Andere oplossing
"In de hele stad zijn er zeker genoeg plekken," benadrukt Kuiper. "Alleen misschien niet precies op de voorkeurslocatie of de gewenste dagen." Wachtlijsten zoals de stad rond 2008 kende verwacht Kuiper niet meer.

"Veel ouders hebben een andere oplossing gevonden: opa's en oma's, gastouders. Ze zullen dan niet meer zo snel terugwisselen."

Erik Vlutters, directeur van opvangorganisatie De Kleine Wereld, denkt dat de vraag nog meer zal aantrekken. "Er is de afgelopen jaren wel gebruik gemaakt van informele opvang, maar rekenen op opa's en oma's heeft ook nadelen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden