Steeds meer viersterrenonderkomens voor langverblijvers

Het aantal hotels voor langer verblijf groeit snel. De afgelopen drie jaar zijn er al tien geopend, goed voor ruim tweeduizend kamers. Maandag opent de eerste keten een vestiging in de stad.

Het eerste Nederlandse Elementhotel zit in een voormalig kantoorpand bovenop het Amsterdamse winkelcentrum Gelderlandplein in Buitenveldert. Beeld Roy del Vecchio
Het eerste Nederlandse Elementhotel zit in een voormalig kantoorpand bovenop het Amsterdamse winkelcentrum Gelderlandplein in Buitenveldert.Beeld Roy del Vecchio

Ketenhotels waarin vooral de zakelijke gast langer, luxueuzer en huiselijker kan verblijven dan in een regulier hotel, had Amsterdam nog niet. Tot maandag, nu hotel Element zijn deuren heeft geopend. Het hotel maakt deel uit van het Amerikaanse Starwood, dat vorig jaar het W-hotel in de Spuistraat opende.

'Een concept als Element is nieuw in Nederland,' zegt hoteldirecteur Jan-Willem Roenhorst. 'Maar Amsterdam is, als internationaal zakencentrum heel erg geschikt voor een longstayformule als Element, zeker op een locatie bij de Zuidas.'

Wassalon
Het eerste Nederlandse Elementhotel zit in een voormalig kantoorpand bovenop het Amsterdamse winkelcentrum Gelderlandplein in Buitenveldert. Het hotel telt 160 kamers op 8500 vierkante meter. Die zijn net anders dan in een regulier hotel. Ze beschikken over een volledig uitgeruste keuken, inclusief oven en afwasmachine, een zithoek, een werktafel en een bed.

Die keuken geeft de doorslag, zegt Roenhorst, alhoewel die waarschijnlijk maar beperkt wordt gebruikt. 'In onze eerste Europese Elementvestiging in Frankfurt zien we dat vijftien tot twintig procent van de gasten in de kamer kookt, maar dat vaak ook afwisselt met het gebruik van onze horeca,

Element biedt daarbij het niveau van een viersterrenhotel, aangepast aan het langduriger verblijf van de doorsnee gast. Zo is er een wassalon waar die zijn eigen wasjes kan draaien, maar is er ook de mogelijkheid de was uit te besteden. De klant die, ondanks de aanwezigheid van het aanpalende winkelcentrum niet zelf aan de boodschappen toekomt, kan bij de receptie een bestelling neerleggen.

Hetzelfde behandeld
Element mag de eerste extendedstayketen zijn, de afgelopen maanden zijn er her en der in de stad langverblijfhotels bijgekomen. Zoals Hotel Jansen op de Valschermkade, dat zich naast zakenlui vooral op studenten richt.

Daarnaast breidt de Amsterdamse keten Yays snel uit in de stad. Eind vorig jaar opende het voormalige Shortstay Group zijn derde hotel, op de Oostenburgergracht, en het heeft plannen voor nog zeker twee vestigingen. Dit voorjaar gaat het Zoku in de Weesperstraat open, de eerste van wat een Nederlandse keten extendedstayhotels moet worden. Zoku komt uit de stal die eerder ook CitizenM opleverde.

De gemeente Amsterdam promoot sinds 2009 de komst van dit soort hotels vooral om aantrekkelijker te worden voor het internationale bedrijfsleven. Deze hotels worden sindsdien hetzelfde behandeld als reguliere hotels.

Zakenlui
Ze vallen ook niet onder het mislukte shorstaybeleid, waarin Amsterdam vergunningen uitdeelde aan eigenaren van particuliere woningen die aan langverblijvers worden verhuurden. Juist door longstayhotels toe te staan wordt de langdurige doorverhuur van woonruimte aan expats ingeperkt.
Volgens Roenhorst zijn er ook voor de doelgroep van zakenlui en langverblijvende toeristen duidelijke voordelen boven de particuliere markt, die zich in Amsterdam ook in Buitenveldert concentreert.

'Je betaalt zo 3500 euro per maand voor een expatwoning, maar dan heb je nog niet de faciliteiten bij die wij bieden.' Een maandje Element komt op circa vierduizend euro te staan.

Longstayformules
Roenhorst sluit niet uit dat er meerdere Elementvestigingen in Nederland komen. 'Deze formule is bij uitstek geschikt voor grote steden en op luchthavens. De behoefte aan longstaykamers is groot.'

De belangstelling geldt niet alleen hotelgasten. 'We krijgen ook heel veel verzoeken voor rondleidingen, omdat men wil zien wat longstay nu eigenlijk inhoudt.'

Het is geen geheim dat ook de concurrentie in Amsterdam actief op zoek is naar plekken voor longstayformules. Roenhorst: 'De markt is groot genoeg voor meer aanbieders, maar wij hebben het voordeel de eerste te zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden