Steeds meer twijfels over 'explosief' interview Morsi

Een Iraans nieuwsagentschap beweerde gisteren dat de nieuwe Egyptische president, Mohammed Morsi, tijdens een interview gezegd had de banden met Iran opnieuw aan te willen halen. Volgens een naaste medewerker van Morsi is het hele interview echter verzonnen. Ook diplomaten en verschillende media twijfelen aan de echtheid van het gesprek.

Redactie
Aanhangers van Morsi vierden ook gisteren zijn overwinning op het Tahrirplein in Caïro. Beeld getty
Aanhangers van Morsi vierden ook gisteren zijn overwinning op het Tahrirplein in Caïro.Beeld getty

Het Iraanse Fars-persagentschap beweerde dat het met Morsi gesproken had vlak voor de officiële verkiezingsuitslagen zondag bekend werden. Fars publiceerde citaten van de politicus, waarin deze gezegd zou hebben dat hij, eens president, de relatie met Iran opnieuw wilde verbeteren.

Uitspraken die vooral in het Westen voor veel ophef zorgden, zeker in het licht van de recente maatregelen die onder meer Amerika en de Europese Unie genomen hebben om Iran zo veel mogelijk dwars te zitten vanwege hun omstreden nucleaire agenda.

'We moeten een normale relatie met Iran herstellen op basis van onze gedeelde belangen. Ook moeten we onze politieke en economische samenwerking uitbreiden, zodat we een 'machtsbalans' kunnen creëren in de regio', zou Morsi volgens Fars gezegd hebben tijdens het gesprek.

Volgens Yasser Ali, een naaste medewerker van Morsi, klopt daar echter geen letter van. Ali zei tegen persbureau Reuters dat er nooit een ontmoeting met het Iraanse persbureau heeft plaatsgevonden en dat de uitspraken compleet verzonnen waren.

Mahmoud Ahmadinejad, de president van Iran. Beeld reuters
Mahmoud Ahmadinejad, de president van Iran.Beeld reuters

Stemgeluid
Op hun website publiceerde Fars een transcript en een geluidsfragment van de vermeende conversatie. Persbureau Reuters kon niet met zekerheid achterhalen of de opname authentiek was, maar volgens een verslaggever klonk de stem op de band anders dan die van de huidige Egyptische president.

Fars beweert dat het Morsi gevraagd had of zijn eerste staatsbezoek, eens verkozen, naar Riyad zou zijn. 'Ik heb zoiets nooit gezegd en tot nu toe staan mijn officiële internationale bezoeken nog niet vast', aldus Morsi volgens Fars, waarmee Morsi volgens het persbureau impliciet zijn steun aan Iran zou geuit hebben.

Sinds de val van dictator Hosni Mubarak tijdens de massale protesten die bekend werden als de Arabische Lente, waren er geruchten dat Caïro de banden met Iran wilde aanhalen, die al dertig jaar vrijwel onbestaand zijn. Morsi zelf is echter druk doende met het geruststellen van het Westen, en om de banden met onder meer Amerika te bestendigen. Dat maakt de wens van hernieuwde relaties met Iran erg onwaarschijnlijk. Sommige landen vrezen de opkomst van de Moslimbroeders waartoe Morsi behoort. De broeders worden gezien als streng islamistisch. Mubaraks regime was seculier.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad stuurde gisteren een felicitatiebericht naar Morsi voor zijn verkiezingszege. Daarin zinspeelde Ahmadinejad op het herstellen van de banden tussen beide landen. Iran prees de overwinning van Morsi op zijn rivaal en oud-premier Ahmed Shafiq bij de eerste vrije verkiezingen in het land als een 'geweldige overwinning van de democratie' die het begin markeert van een 'Islamtische ontwaking'. Dat laatste verwijst naar een uitdrukking die veel gebezigd wordt door Iraanse politici om de Arabische Lente te omschrijven.

Morsi tijdens zijn eerste televisie-optreden als president. Beeld epa
Morsi tijdens zijn eerste televisie-optreden als president.Beeld epa

Onwaarschijnlijk
Maar volgens westerse diplomaten die met persbureau AP spraken, zou het aanhalen van de banden met Iran een erg onwaarschijnlijke keuze van Morsi zijn, die sinds zijn verkiezing druk bezig is met het bestendigen van relaties met regionale en globale machten. 'Iran hoopt dat Egypte een bondgenoot wordt in hun strijd tegen Israël en dat het land met de steun van Egypte sterker staat tegen Saudi-Arabië en Turkije', aldus een diplomaat gestationeerd in Teheran tegen AP.

Volgens Fars zou Morsi in het interview ook gezegd hebben dat het vredesakkoord met Israël, gesloten in het Amerikaanse Camp David, 'herzien' zou worden. Het akkoord heeft de steun van de VS en werd door Mubarak, hoewel impopulair onder de meeste Egyptenaren, in stand gehouden.

Morsi zelf heeft nog niet op de berichtgeving van Fars gereageerd.

Een snoepverkoper vandaag op het Tahrirplein in Caïro. Beeld reuters
Een snoepverkoper vandaag op het Tahrirplein in Caïro.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden