Steeds meer trucks parkeren 's nachts op vluchtstroken

Rijkswaterstaat (RWS) slaat alarm om het toenemend aantal truckers dat 's nachts parkeert op vluchtstroken van snelwegen om zo de voorgeschreven rustperiodes te halen. Ze doen dat omdat de 25 bewaakte parkeerplaatsen voor trucks in Nederland met name op dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht overvol zijn, of omdat ze daarvoor niet willen of kunnen betalen, zei een woordvoerder van RWS vrijdag.

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

In Limburg en Brabant speelt dit probleem bijvoorbeeld op de A67 en de A2, aldus een woordvoerder. RWS vreest dat er met name 's nachts ernstige ongevallen kunnen gebeuren.

Om deze reden begint RWS in juni een reclamecampagne waarin burgers en betrokkenen bij het transport wordt gevraagd met creatieve ideeën te komen.

'Nederland is een distributieland', zei Jules Lamour van RWS vrijdag. 'Ons land ligt midden op de assen vanaf de havens van Rotterdam en Antwerpen naar Duitsland en verder. Omdat Europa steeds groter is geworden, komen er meer vrachtwagens op de weg. Dat vergroot de druk op de parkeerplaatsen.'

Alleen al langs de A67 moeten er structureel 250 parkeerplaatsen bij, aldus Lamour. Het grootst is het probleem langs de snelwegen in Limburg en oost-Brabant en bij Oldenzaal. De politie heeft al enkele malen moeten ingrijpen op vluchtstroken en toe- en afritten. Ook zoeken truckers steeds vaker een parkeerplaats in dorpskernen en op bedrijventerreinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden