Steeds meer scholieren op Amsterdamse basisscholen

Het aantal leerlingen op basisscholen krimpt al zeven jaar in Nederland, maar in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, is er juist sprake van groei.

ANP en bewerkt door redactie
Op de Alan Turingschool krijgen kleuters al cijferonderwijs Beeld Dingena Mol
Op de Alan Turingschool krijgen kleuters al cijferonderwijsBeeld Dingena Mol

Nederland telt rond 2023 naar verwachting ruim 1,4 miljoen basisschoolleerlingen, ongeveer 74.000 (5 procent) minder dan nu. Statistiekbureau CBS voorziet de sterkste krimp in Limburg, Groningen, Friesland, de Achterhoek en Twente.

Maar dat is niet het geval in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Daar is juist sprake van groei. Het CBS verwacht dat er de komende zes jaar zo'n 24.000 kinderen bijkomen in deze regio's. Dat betekent een groei van 12 procent. Ook in de randgemeenten, zoals Amstelveen, zal het aantal leerlingen groeien. Voor Amstelveen wordt zelfs een groei van 18 procent verwacht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Krimpregio's
"De meeste regio's waar het aantal kinderen de afgelopen vijf jaar is afgenomen, zullen naar verwachting ook de komende jaren te maken krijgen met een verdergaande daling van het aantal vier tot twaalfjarigen. Veel van deze krimpregio's zijn relatief sterk vergrijsd en ontgroend, waardoor er niet veel kinderen bijkomen," aldus het CBS.

Door de krimp zijn de afgelopen jaren veel basisscholen verdwenen. In het afgelopen schooljaar waren er 6584 basisscholen in Nederland, 382 minder dan vier jaar geleden. In Groningen en Zeeland daalde het aantal scholen relatief het sterkst. Hier sloten respectievelijk 37 en 32 scholen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden