Steeds meer nieuwe agenten met migratieachtergrond

Steeds meer aspirant-agenten hebben een migratieachtergrond. Van de nieuwe aanwas van 700 aspirant-agenten op de Politieacademie heeft dit jaar 25 procent een migratieachtergrond.

Agenten met een migratieachtergrond vormen nu 7 procent van het totaal aantal medewerkers bij de politie.Beeld anp

Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2015. Dat zegt portefeuillehouder Diversiteit van de Nationale Politie, Peter Slort (58) in een interview in de Volkskrant.

Hij schrijft de stijging toe aan gerichte wervingscampagnes, vooral via sociale media. Een voorbeeld is de samenwerking met bekende niet-westerse vloggers.

Agenten met een migratieachtergrond vormen nu 7 procent van het totaal aantal medewerkers bij de politie. "Diversiteit is geen rocket science. Nederland verandert en de politie moet gewoon mee veranderen", zegt Slort.

Agenten met een migrantenachtergrond brengen volgens Stort competenties, zoals hun kennis van talen, culturen en gemeenschappen.

Imagoprobleem
Onlangs bleek uit onderzoek van Motivaction onder 1024 jongeren nog dat de politie een enorm imagoprobleem heeft onder bevolkingsgroepen met buitenlandse wortels. Van de jongeren met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse achtergrond zegt 56 procent 'zeker niet' bij de politie te willen werken. Onder autochtone Nederlanders is dat 31 procent.

Vooral Nederlandse Marokkanen en Antillianen zien niets in een politiecarrière. Slechts 12 procent van de Antilliaanse en 15 procent van de Marokkaanse jongeren acht het mogelijk ooit bij de politie aan de slag te gaan. Onder autochtone jongeren is de animo met 39 procent een stuk hoger.

De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg zei eerder dit jaar dat hij wil dat de helft van de nieuwe agenten in zijn korps een migratieachtergrond heeft. Deze diversiteit is volgens de korpschef hard nodig voor de effectiviteit van de politie. "52 procent van de Amsterdammers heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Wij zullen in Amsterdam als politie die diverse kennis in huis moeten hebben om effectief te blijven."

Lees ook: Jongere met migratieachtergrond wil niet bij de politie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden