Steeds meer Nederlanders 'vluchten' naar festivals in Oosten

Het was tien jaar geleden nog zeldzaam dat festivalfans uit West-Europa naar voormalig Oostbloklanden reisden, maar vandaag vind je grote kolonnes Britten, Nederlanders en Belgen op de festivalterreinen van Sziget en Balaton in Hongarije, of Exit in Servië. De torenhoge prijzen thuis en de vrees voor kwakkelweer op de eigen festivals zijn de belangrijkste oorzaken voor die trend.

Het publiek op het Exitfestival in Novi Sad. Beeld afp
Het publiek op het Exitfestival in Novi Sad.Beeld afp

Maar ook voor de goede muziek natuurlijk, veel affiches van de festivals in Oost-Europa hebben minimaal dezelfde zo niet betere acts op het programma staan.

Het Britse muziekblad NME trok begin dit jaar aan de alarmbel: Isle of Wight Festival of Reading Festival hebben afgedaan bij veel jonge Engelsen, die liever het Kanaal oversteken voor hun jaarlijkse portie muziek en vertier. NME zag de economische crisis als de reden voor die trend. Ook bij de Britten kampen ze met een hoge jeugdwerkloosheid, en voor wie zonder baan zit vormen de Britse ticketprijzen en de dure drankjes en hapjes op de festivals een te grote hap uit het budget.

Dus reizen ze af naar festivals in de ex-Oostbloklanden, waar er even goed grote namen op het programma staan maar waar je flink meer waar voor je geld krijgt - en een gratis zonvakantie erbovenop. Zelfs met de reiskosten erbij is een festivalbezoeker nog goedkoper uit.

Fans van Duran Duran op Exit. Beeld afp
Fans van Duran Duran op Exit.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Sziget en Exit
Het Sziget-festival in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zet de toon het duidelijkst: naast de alomtegenwoordige Britten vind je daar ook een heel uitgebreide kolonie Nederlanders (Vorig jaar reisden naar schatting 13.000 Nederlanders met eigen vervoer, vliegtuig of uitverkochte partytreinen en -bussen naar Sziget) en veel Belgen, wat onder meer Selah Sue, Goose en Triggerfinger tijdens hun optredens vorig jaar ondervonden.

Exit, in het Servische Novi Sad langs de Donau, hoeft nog niet zo'n invasie verwerken, maar ook hier is de trend duidelijk ingezet. Al hoeft het voor sommigen niet zo'n vaart te lopen. 'We komen naar dit festival juist omdat het nog niet barst van de toeristen', zeggen drie Nederlandse jongens die we in Novi Sad tegen het lijf lopen. 'Voor ons is het geen must om andere Nederlanders te zien, het is authentieker zoals het nu is. Schrijf maar niet te veel over Exit, dat het hier geen tweede Sziget wordt!'

Als je festival al 'Exit' heet, moet je de bordjes die de uitgang aanwijzen enigszins creatief benoemen. © Jelena Ivanovic / Exit. Beeld
Als je festival al 'Exit' heet, moet je de bordjes die de uitgang aanwijzen enigszins creatief benoemen. © Jelena Ivanovic / Exit.
null Beeld afp
Beeld afp

Economische motieven
Zowel buiten als binnen de festivalmuren zijn de kosten van levensonderhoud beduidend lager dan thuis. Voor een 'pilsje' betaal je 1,9 euro maar dat is dan wél een halve liter, een flesje water op het festivalterrein kost je nog geen euro. Voor drie tot vier euro heb je een deftige snack, maar als je je geld al aan andere dingen opmaakte vul je de maag ook met een hotdog van nog geen twee euro. De entréeprijzen liggen laag, ook al omdat Exit vrij beperkte prijsverhogingen doorvoerde de afgelopen jaren.

Ze zijn hier blij dat het festival er is, en dat voel je als bezoeker ook. 'Voor veel Servische jongeren is dit festival de enige periode in het jaar dat ze eens met mensen uit andere landen kunnen praten', vertelt een inwoner ons. 'De rest van het jaar valt hier weinig te beleven, en voelen we ons een buitenbeentje in Europa. Dus als je hier bent, asjeblief: práát met ons, we hebben niks liever. Dit is elk jaar een venster op de wereld voor ons.'

Benjamin Paul Ballance-Drew van Plan B. © Marko Ercegovic / Exit. Beeld
Benjamin Paul Ballance-Drew van Plan B. © Marko Ercegovic / Exit.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden