Steeds meer Nederlanders komen logeren in Amsterdam

Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam zal dit jaar 5 procent groeien tot 8,7 miljoen. De stad trekt meer Nederlanders, maar vooral Chinezen en Indonesiërs laten het afweten.

Beeld ANP

Het toerisme groeit door, maar wel minder hard dan vorig jaar, toen de stijging uitkwam op ruim 13 procent, blijkt uit cijfers van ABN Amro. De 8,7 miljoen hotelgasten boekten in 2018 16,9 miljoen overnachtingen en dat is een groei van 6,5 procent.

Ze verbleven gemiddeld dus iets langer in de stad dan vorig jaar. Opvallend is de groei van toerisme uit de rest van Nederland. In 2018 kwamen 1,7 miljoen hotelgasten uit eigen land, een toename van 14 procent.

De kloof die zou bestaan tussen Amsterdam en de rest van Nederland en de ergernis over politieke besluiten in de 'linkse' hoofdstad vertalen zich niet in een boycot. Ook de drukte in de stad schrikt niet af; Amsterdam is ondanks alles nog mateloos populair in eigen land.

Ook het aantal hotelgasten uit Frankrijk en Amerika groeide met dubbele cijfers. Sonny Duijn, sectoreconoom Toerisme bij ABN Amro, zegt dat prijsvechters reizen vanuit Amerika goedkoper en makkelijker hebben gemaakt.

Opvallend is de afname van het aantal Aziatische hotelgasten. Japan zorgt nog wel voor een groei, maar met name Chinezen, Koreanen en Indonesiërs haken af. Vorig jaar verbleven 137.000 Chinezen in een Amsterdams hotel, een krimp van 12 procent.

De oorzaak van deze plotselinge afname is ongewis, maar kan volgens Duijn te maken hebben met het veranderende reisgedrag van de Chinese millennials, die minder in groepen reizen. O

ok verblijven Chinese toeristen vaker buiten de stad, zoals in de Haarlemmermeer. Daar groeide het aantal hotelovernachtingen door Chinezen toe van 44.000 naar 49.000. In heel Nederland nam het toerisme uit China ruim twee procent toe.

Voldoende hotelcapaciteit
Amsterdam kan de groei van het aantal hotelgasten bolwerken doordat het aantal kamers ook is gegroeid. De gemeente heeft weliswaar een hotelstop ingevoerd in delen van de stad, maar dit heeft geen invloed op bouwplannen waarvoor al toestemming was gegeven.

En die worden nu uitgevoerd.

De bezettingsgraad van de hotels kwam volgens ABN Amro uit op ongeveer 82 procent. Duijn verwacht dat de hotels pas vanaf 2024 echt vol raken, omdat de bouwplannen dan zo'n beetje op zijn.

Naast de 8,7 miljoen hotelgasten kwamen er ook miljoenen dagjesmensen naar Amsterdam. Omdat Airbnb en de overnachtingen op de Amsterdamse campings niet in de cijfers zijn meegenomen, zal het werkelijke aantal bezoekers dit jaar rond de 20 miljoen uitkomen.

Amsterdam is de grootste trekpleister van Nederland, maar in Rotterdam groeide het aantal hotelgasten harder: 17,8 procent. Al blijft de stad met 2,2 miljoen overnachtingen op gepaste afstand van de bijna 17 miljoen in Amsterdam.

Beeld Jet De Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden