Plus

Steeds meer luxe penthouses: neerkijken op de rest van de stad

De Pontsteiger krijgt de grootste, ­op de Dam komt de duurste en er woedt een kleine strijd over de eerste met privé-buitenzwembad: de Amsterdamse penthousehausse is in volle gang.

900 Mahler op de Zuidas, met bovenin de twee penthouses en daartussen het buitenzwembad. Beeld INBO Architecten
900 Mahler op de Zuidas, met bovenin de twee penthouses en daartussen het buitenzwembad.Beeld INBO Architecten

De Bentley van makelaar Leslie de Ruiter draait net de Gustav Mahlerlaan op als zijn telefoon gaat. Het is een Nederlandse zakenman die vanuit de Verenigde Staten belt met interesse in het penthouse van 1.230 vierkante meter dat binnenkort op de Dam verrijst. De potentiële koper wil weten of hij ook alleen de twee bovenste etages kan kopen. Daarmee zou de prijs zakken van zo'n 25 miljoen euro naar een kleine 17 miljoen. Alleen, hoe zit het met de privélift, als de onderste 790 vierkante meter als los appartement wordt verkocht? De Ruiter: "Ja, in het ergste geval staat u inderdaad een keer met de eigenaar van het andere dure appartement in de lift."

Lift
Geen privélift is geen optie voor deze klant, blijkt als De Ruiter snel toevoegt dat hij 'altijd kan kijken of er nog iets te regelen valt'. Voor Christie's International Real Estate houdt De Ruiter zich bezig met de bovenkant van de woningmarkt, een segment waarin het eisen van een privélift niet per se bijzonder is. Zeker niet nu er aan de randen van de stad volop aan hoge torens wordt gebouwd en er sprake lijkt te zijn van een penthousehausse.

Eind dit jaar begint de verbouwing van het leegstaande hoofdkantoor van Verwelius Bouw, pal naast de Bijenkorf. Beeld Verwelius Bouw
Eind dit jaar begint de verbouwing van het leegstaande hoofdkantoor van Verwelius Bouw, pal naast de Bijenkorf.Beeld Verwelius Bouw

Het begon dit jaar met de verkoop van de bovenste etage van de Pontsteiger (1440 vierkante meter) in de Houthavens die De Ruiter voor, naar verluidt, 16 miljoen euro verkocht aan ­horecaondernemer Won Yip. Onlangs kondigde Christie's de verkoop aan van veertien luxueuze appartementen op de Dam, en vorige week kwam daar een penthouse van vierhonderd vierkante meter in het Amstelkwartier bij. Vraagprijs: drie miljoen euro. Het bijbehorende buitenzwembad op het dak noemde De Ruiter in een pers­bericht 'een primeur'.

Haantjesgevecht

Een dag later. Weer de Gustav Mahlerlaan, maar dan op zeventig meter hoogte. Architect Rik Bakker van het Amsterdamse architecten­bureau Inbo, geeft een rondleiding door 900 Mahler, een nieuwe woontoren op de Zuidas die deze zomer wordt opgeleverd. De donkere bakstenen, de glazen liften aan de buitenkant en de vele strakke, verticale lijnen in de gevel creëren volgens de architect een 'Manhattangevoel'.

De liftdeur springt open op de 21ste verdieping. Het geweldige uitzicht - iets verderop landen de vliegtuigen op Schiphol - leidt de blik af van het bouwmateriaal dat nog overal ligt.

Bakker wijst op de houten platen in het plafond. "Daarachter zit gehard glas, dus als je straks binnenkomt kijk je zo het zwembad in." Bakker noemt het een 'haantjesgevecht', maar hij en de eigenaar van het vijfhonderd vierkante meter tellende penthouse, willen toch graag laten zien dat het eerste penthouse met buitenzwembad binnenkort op de Zuidas staat. En dus niet in het Amstelkwartier.

Eigenlijk zouden er in de torens van 900 Mahler twee penthouses van 250 vierkante meter komen, maar vastgoedondernemer Michael Van de Kuit besloot ze beide te kopen. Voor zo'n vijf miljoen euro. Tussen de twee torens komt een buitenzwembad van achttien meter lang, twee meter breed en een meter diep, mét een waterval. Vanaf de straat moet het zwemwater straks te zien zijn. Bakker: "En op verzoek van Michael van de Kuit gaan we het bad uitlichten, zodat hij het vanuit het vliegtuig ook goed kan zien."

Fantast
Dat er toch al een penthouse met buitenzwembad in Amsterdam blijkt te staan, is volgens De Ruiter het teken dat het 'lef is aangewakkerd'. "Zes jaar geleden had iedereen je een fantast genoemd als je had gezegd dat er dit soort appartementen in Amsterdam zouden komen, maar nu gaat het hard. We zijn nog geen Londen of Parijs, maar het gaat wel die kant op."

En de markt is er volgens De Ruiter ook. Ter illustratie: voor de 62 dure koopappartementen in de Pontsteiger waren zestienhonderd inschrijvingen. En voor de appartementen op de Dam zijn genoeg geïnteresseerden om het twee keer te kunnen uitverkopen.

De komende jaren verwacht De Ruiter dan ook dat er meer spraakmakende projecten worden aangekondigd. Daarbij draait het volgens hem niet alleen om de grootte of de prijs, maar ook om wat hij 'de kaviaar en de truffelsaus' noemt: bijzondere architectuur, zwembaden, privé­liften, hotelservice en wie weet ooit een helikopterplatform.

De Ruiter: "Niemand heeft zo'n appartement echt nodig. Niemand. Het zijn luxe producten. En die verkopen makkelijker als we echt iets extra's kunnen bieden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden