Steeds meer klachten over roken op terras

Niet alleen CAN (Clean Air Nederland), ook het Astmafonds ziet problemen opdoemen nu rokers massaal hun toevlucht hebben gezocht tot de terrassen. Foto ANP/Marcel Antonisse

DEN HAAG - Nog geen maand nadat het rookverbod in cafés van kracht is geworden, wordt de jacht geopend op rokers op terrassen. Antirokersclub Clean Air Nederland (CAN) begint een meldpunt waar niet-rokers hun beklag kunnen doen.

Volgens CAN-directeur Willem van den Oetelaar staan de terrassen sinds de invoering van het rookverbod blauw van de rook. ''Wij krijgen daar in toenemende mate klachten over. Het is zeker een probleem.'' De organisatie wil de omvang en de aard van de klachten in kaart brengen. Via website www.cleanairnederland.nl kunnen terrasbezoekers hun grieven spuien.

CAN wil horecabazen bewegen de overlast van rook op het terras tegen te gaan. Dat kan door bijvoorbeeld een deel van het terras af te schermen met plexiglas. Ook zouden ze rokers kunnen vragen een stukje verderop te gaan staan. Van den Oetelaar: ''Niks doen is geen optie."

Voorzitter Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen vindt dat CAN doorslaat. ''Die club wakkert de haat aan tussen rokers en niet-rokers, ze prediken intolerantie en vormen een gevaar voor de samenleving. Ik overweeg serieus aangifte te doen, al moet ik nog uitzoeken op welke grond dat zou kunnen. CAN houdt een heksenjacht op rokers.''

CAN pleit niet meer voor een rookverbod op het terras, zoals ze eerder deed. Daarvoor is in de politiek onvoldoende draagvlak, is gebleken tijdens de behandeling van het rookverbod in de Tweede Kamer.

Niet alleen CAN, ook het Astmafonds ziet problemen opdoemen nu rokers massaal hun toevlucht hebben gezocht tot de terrassen. De organisatie vreest dat veel horecagelegenheden alsnog ontoegankelijk blijven voor mensen met longproblemen, omdat de ingang van de etablissementen blauw staat van de rook. Voor patiënten met ernstige aandoeningen kan dat een te zware belasting zijn, aldus de voorzitter van het fonds, Michael Rutgers.

Hij voorziet vooral problemen wanneer de terrassen dit najaar grotendeels worden afgesloten: dan worden de (verwarmde) terrassen deels overkapt en blijft de rook onder de luifels hangen.

Het Astmafonds wil graag samen met de branche bekijken 'hoe voorkomen kan worden dat dit straks voor astmapatiënten een poel van ellende wordt'. In Nederland lijden 800.000 mensen aan longziekten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden