Steeds meer incidenten bij amateurvoetbal rond grote steden

Het aantal incidenten bij amateurwedstrijden daalt in Nederland, maar rondom grote steden neemt het juist toe. Dat stelt de voetbalbond KNVB. Rondom Amsterdam waren dit weekeinde drie incidenten.

Eerder deze maand nam voetbalclub Nieuw Sloten een elftal uit de competitie vanwege het belagen van de scheidsrechter. Beeld anp
Eerder deze maand nam voetbalclub Nieuw Sloten een elftal uit de competitie vanwege het belagen van de scheidsrechter.Beeld anp

Iemand die het veld opliep en met een mes zou hebben gezwaaid (bij een wedstrijd tussen Sloterdijk en Haarlem Yildiz Spor), een grensrechter die een klap van een tegenstander kreeg en korte tijd het bewustzijn verloor (Hillegom tegen DWS) en een vechtpartij bij een dug-out (Zwanenburg tegen Kadoelen). Het is een opsomming van de incidenten die dit weekeinde in en rondom Amsterdam plaatsvonden in de lagere regionen van het amateurvoetbal. De incidenten zijn gemeld bij de KNVB.

"Landelijk loopt het aantal incidenten juist terug," zegt voorlichter Koen Adriaanse van de KNVB. In het seizoen 2011-2012 registreerde de nationale voetbalbond 485 incidenten, in het seizoen 2014-2015 was dat aantal gedaald naar 322. Er vinden per seizoen zo'n 750.000 duels plaats.

Stijging
Buiten de landelijke daling van het aantal incidenten valt de KNVB echter nog een trend op. "Rondom grote steden neemt het aantal incidenten juist toe. Dat staat haaks op de landelijke ontwikkeling." De voetbalbond heeft geen cijfers paraat die de ontwikkeling staven, maar onderhoudt wel nauw contact met clubs uit de grote steden over deze thematiek. DWS-voorzitter Richard Smith heeft het vierde zondagteam van zijn club geschorst en uit de competitie genomen, omdat spelers van DSW4 zich zondag in Hillegom ernstig misdroegen. De scheidsrechter kreeg een duw en de grensrechter een klap op z'n hoofd, aldus betrokkenen.

De KNVB had een waarnemer bij de wedstrijd, omdat het eerder gespeelde duel in Amsterdam zich in een gespannen sfeer voltrok. De voetbalbond heeft de zaak nog in onderzoek, zoals ook de zaak met de messentrekker en de vechtpartij bij de dug-out nog in onderzoek zijn.

Eerder deze maand nam voetbalclub Nieuw Sloten een elftal uit de competitie vanwege het belagen van de scheidsrechter, die zich ernstig bedreigd voelde. In december 2012 schopten jeugdspelers van Nieuw Sloten grensrechter Richard Nieuwenhuizen van tegenstander SC Buitenboys in Almere tegen het hoofd. Nieuwenhuizen overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden