'Steeds meer huurders met betalingsproblemen'

Steeds meer huurders lopen het risico de huur niet meer te kunnen betalen omdat ze te weinig inkomsten hebben. De economische crisis heeft de situatie verergerd, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vanochtend gepubliceerd rapport.

Beeld anp

In 2012 had 13 procent van de huurders een dergelijk betaalrisico. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2002. In totaal gaat het om circa 384.000 huurders die in de gevarenzone zitten.

'Door de toenemende werkloosheid en achterblijvende loonontwikkeling zijn er steeds meer huurders waarvan het inkomen niet langer toereikend is voor de netto huurlasten en uitgaven voor het levensonderhoud', aldus het onderzoeksinstituut.

Het is nog maar de vraag of de positie van deze huurders verbetert door economisch herstel, zeggen de onderzoekers. Er moet rekening mee worden gehouden dat bij veel huurders de emmer overloopt door de recente jaarlijkse huurverhogingen. Dat geldt in het bijzonder voor huurders die nét niet (meer) in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Koopwoning
Bij mensen met een koopwoning zijn de problemen aanzienlijk minder groot. In 2012 had 3 procent een betaalrisico ofwel 126.000 van de bewoners van een eigen huis.Door de daling van de huizenprijzen lopen wel steeds meer woningbezitters bij verkoop van hun huis het risico op een restschuld. In 10 jaar tijd is dat verviervoudigd tot een kwart van alle eigenaren-bewoners. In 2012 stonden bijna 1 miljoen koopwoningen onder water.

Kwestbare huurders en huisbezitters wonen vooral in Amsterdam en aangrenzende regio's. In deze contreien staan huizen dieper onder water en hebben huurders vaker een betaalrisico. Het vinden van een ander huis is hier ook moelijker omdat het woningaanbod in de huur- en koopsector te wensen overlaat.

Dat stedelijke regio's relatief veel kwetsbare huishoudens tellen, komt onder andere door de jonge bevolkingsopbouw. 'Juist jonge huishoudens hebben vaker een potentiële restschuld, een betaalrisico en minder mogelijkheden op de woningmarkt', aldus PBL.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden