'Steeds meer huurders komen nauwelijks rond'

Huurders kunnen door hun hoge vaste lasten vaak moeilijk rondkomen. Een half miljoen huurders in Nederland, 18 procent, kan bijna niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen.

Huurwoningen in Wassenaar. Beeld anp
Huurwoningen in Wassenaar.Beeld anp

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Sinds 2012, het dieptepunt van de crisisjaren, is het percentage huurders met financiële problemen met 5 procent gestegen. Het aandeel huishoudens met een zogeheten 'betaalrisico' is nu gestegen tot bijna een vijfde deel.

Het planbureau onderzocht het risico dat een huishouden op een gegeven moment de maandelijkse woonlasten niet meer kan betalen omdat het inkomen ontoereikend is.

Absolute minima
De problemen zijn minder groot bij eigenaren van een koopwoning. Bij hen kunnen de woonlasten hoog zijn, maar stijgen ze doorgaans niet of nauwelijks. Door de lage rente dalen de hypotheeklasten. Huurders worden juist geconfronteerd met snel stijgende huren.

Vorig jaar had 18 procent van de huurders grote moeite om de maandelijkse woonlasten te voldoen. Het zijn volgens het PBL vooral de absolute minima die in de knel zitten. In 2015 dreigde bijna de helft van alle huurtoeslaggerechtigden met een inkomen onder het sociale minimum in de betalingsproblemen te komen.

'Aannames'

Het is maar de vraag of steeds meer huurders moeilijker rondkomen. Zo reageerde een woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen) donderdag op het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De praktijk laat volgens de zegsman juist een positieve ontwikkeling zien. Het PBL-onderzoek is een modelmatige doorrekening van allerlei aannames van wat mensen kwijt zijn aan allerlei uitgaven voor levensonderhoud. Het onderzoek zegt echter niets over hoeveel mensen daadwerkelijk betalingsproblemen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden