Steeds meer extremistische sites in het Engels

RIYAD - Steeds meer Engelstalige websites verspreiden de ideeën van Al-Qaida onder westerse moslims. Dat blijkt uit onderzoek van Saudiërs en Amerikanen. Op de websites staan vertalingen van geschriften en preken die in het verleden bijna niet beschikbaar waren voor een Engelstalig publiek.

Vaak figureren op de sites charismatische figuren, zoals Anwar al-Awlaki, de geestelijke die tientallen emails uitwisselde met de legerpsychiater die twee weken geleden op een militaire basis in Texas dertien mensen doodschoot.

Al-Awlaki, geboren in de Verenigde Staten, bleek veel te zijn gelezen door mensen die in Canada en de Verenigde Staten werden opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten.

''Het punt is dat je niet officieel lid hoeft te zijn van Al-Qaida om haat en sektarisch opvattingen te verbreiden'', aldus Evan Kohlman van de New Yorkse stichting NEFA, die onderzoek doet naar de militante islam. ''Als je kijkt naar de teksten die de meeste invloed hebben als het gaat om terrorisme dat in de Verenigde Staten zelf ontstaat, dan zijn dat niet de gebruiksaanwijzingen waarin staat hoe je een bom moet maken. De teksten met de meeste invloed zijn die van theologen, van wie sommigen niet eens lid zijn van Al-Qaida.''

De meeste radicaal islamitische websites worden niet beheerd door Al-Qaida, maar ze vormen wel een belangrijk middel om Engelssprekende sympathisanten te benaderen en zelfs om strijders te rekruteren voor de jihad, de heilige oorlog tegen Amerika.

Het aantal Engelstalige sites dat Al-Qaida welgezind is, is de afgelopen zeven jaar toegenomen van ongeveer dertig tot ruim tweehonderd. Dat zegt Abdulmanam Almushawah, hoofd van het Saudische overheidsprogramma Assakeena, dat websites van militante moslims bestrijdt. Die strijd heeft, samen met die van andere landen en instanties, ertoe geleid dat het aantal Arabische sites van radicalen in dezelfde periode is afgenomen van ongeveer duizend tot nog slechts zo'n vijftig.

Al-Qaida probeert al geruime tijd een westers publiek aan te spreken. De meeste videoboodschappen van Osama bin Laden en zijn rechterhand Ayman al-Zawahri zijn in het Engels ondertiteld. Vertalingen op internet van de geschriften en preken die de basis vormen voor de ideologie van Al-Qaida en de Engelstalige preken van geestelijken als Al-Awlaki slechten de taalbarrière nog verder.

Op de website van Al-Awlaki, die momenteel ergens in Jemen zit ondergedoken, worden moslims opgeroepen de strijd aan te gaan met de Verenigde Staten, die hij ervan beschuldigt oorlog te voeren tegen de islam in Irak en Afghanistan.

Nidal Hasan, de legerpsychiater die dertien keer moord ten laste is gelegd vanwege het bloedbad in Fort Hood van twee weken geleden, zocht een klein jaar terug voor het eerst contact met Al-Awlaki. In een interview dat Al-Awlaki gaf aan de Washington Post naar aanleiding van de schietpartij, zei hij dat hij Hasan niet onder druk had gezet om het bloedbad aan te richten. Na het drama noemde hij Hasan echter een held. Volgens onderzoekers lijkt Hasan overigens geheel alleen en op eigen initiatief te hebben gehandeld, zonder druk van buitenaf.

Al-Awlaki had in Amerikaanse moskeeën waar hij predikte ontmoetingen met twee van de kapers van elf september 2001 en tijdens een bezoek aan Jemen, waar zijn familie vandaan komt, werd hij gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij ontvoeringen. Na een jaar liet het Jemenitische gezag hem weer gaan omdat niet kon worden bewezen dat hij banden had met Al-Qaida, maar momenteel wordt Al-Awlaki weer gezocht door de politie in Jemen, die zegt nieuwe aanwijzingen te hebben voor zulke banden.

De via internet verspreide en in het Engels geschreven preken van Al-Awlaki zijn gevaarlijker dan vertalingen van preken van invloedrijke imams als wijlen Abullah Azzam. Dat zegt Rita Katz, van SITE, een Amerikaanse organisatie die zich onder meer met onderzoek naar moslimextremisme op internet bezighoudt. 'Hun werken', zegt Katz, 'worden door de jihadistische gemeenschap vaker gebruikt om geweld te rechtvaardigen', terwijl de teksten van Al-Awlaki 'een leemte vullen, in die zin dat hij direct kan reageren, kan communiceren met Engelssprekende jihadisten en dat hij ze begrijpt'.

De meeste servers voor extremistische sites staan volgens Almushawah in Groot-Brittannië, maar ze kunnen van overal op de hele wereld worden beheerd. Op de meeste sites staan inhoudelijke bijdragen uit de Verenigde Staten.

De CIA wilde geen commentaar geven op de toename van Engelstalige websites van extremisten en de invloed die zulke sites hebben.

Assakeena werd in het leven geroepen toen Saudische onderzoekers er achter kwamen dat zeventig procent van de mensen die met Al-Qaida sympathiseren tot de beweging werd aangetrokken via internet. Assakeena maakt gebruik van imams die vierhonderd radicale websites in de gaten houden en er gematigder berichten achterlaten.

Ook discussiëren de imams met radicalen die de extremistische sites bezoeken. Die discussies gaan soms maandenlang door. Van de 2631 radicalen die de gematigde imams via de websites aanspraken zwoeren 1170 uiteindelijk het extremisme af, zegt Assakeena.

Ongeveer twintig procent van de sympathisanten die de extremistische sites bezoeken is afkomstig uit Europa en Noord-Amerika, de rest komt uit Arabische landen. (AP)

Vaak figureren op de sites charismatische figuren, zoals Anwar al-Awlaki, de geestelijke die tientallen emails uitwisselde met de legerpsychiater die twee weken geleden op een militaire basis in Texas dertien mensen doodschoot. Foto AP Beeld
Vaak figureren op de sites charismatische figuren, zoals Anwar al-Awlaki, de geestelijke die tientallen emails uitwisselde met de legerpsychiater die twee weken geleden op een militaire basis in Texas dertien mensen doodschoot. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden