Steeds meer evacuaties rondom Sydney

Inwoners van plaatsen in de Blue Mountains ten westen van Sydney zijn woensdagochtend op advies van de overheid massaal naar de Australische stad getrokken. Ze zijn op de vlucht voor een aantal uitgestrekte bosbranden, die vanwege extreme hitte, droogte en wind razendsnel om zich heen grijpen.

Inwoners van Faulconbridge, in de Blue Mountains, kijken vanaf de veranda naar een vuur dat dinsdag bewust is aangestoken om een corridor te creëren die grotere branden moet vermijden. Beeld afp
Inwoners van Faulconbridge, in de Blue Mountains, kijken vanaf de veranda naar een vuur dat dinsdag bewust is aangestoken om een corridor te creëren die grotere branden moet vermijden.Beeld afp

Op twee plaatsen is het hoogste alarmeringsniveau van kracht: in Springwood en het ten noorden van Sydney gelegen Minmi. Daar is de belangrijke autosnelweg M1 in beide richtingen afgesloten vanwege een grote brand.

Lagere temperaturen
In Sydney is de temperatuur woensdag aan het begin van de middag (plaatselijke tijd) opgelopen tot bijna 34 graden Celsius. Later in de week worden lagere temperaturen verwacht, maar die zouden niet gepaard gaan met neerslag van betekenis.

De brandweer verwacht dat vooral de aanhoudende windvlagen tot 80 km/u het bluswerk parten spelen. De krachtige wind bemoeilijkt ook de activiteiten van blusvliegtuigen.

Neerslag zit bluswerk in de weg
Dinsdag regende het op sommige plekken in de regio licht. Volgens brandweercommandant Shane Fitzsimmons hadden de buien vooral een remmende uitwerking op de bluswerkzaamheden, doordat brandweervoertuigen zich in de natte asresten niet goed kunnen voortbewegen.

Het aantal branden in de regio loopt nog steeds op en ligt nu ruim boven de zestig. Vijftien ervan zijn niet onder controle.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden