Steeds meer doden onder 'meest vervolgde volk ter wereld'

Er vallen steeds meer doden in het westen van Birma, waar spanningen tussen boeddhisten en een moslimminderheid al maanden voor onrust zorgen. De afgelopen dagen is het geweld hevig opgelaaid; er zijn meer dan 100 mensen gedood en duizenden huizen zijn in brand gestoken.

Een Rohingya-peuter in een kamp bij de stad Sittwe. Beeld afp
Een Rohingya-peuter in een kamp bij de stad Sittwe.Beeld afp

Er is een avondklok ingesteld, zeggen de lokale autoriteiten, maar volgens de Birmese minister van Informatie is het nog steeds onrustig.

De grootste slachtoffers van deze onrust zijn de Rohingya, een vrij onbekend volk van ongeveer 800.000 moslims, dat door de Verenigde Naties 'een van de meest vervolgde minderheden ter wereld' wordt genoemd. Ze wonen al generaties lang in de westelijke deelstaat Rakhine (het vroegere Arakan), maar worden door de bevolking als illegale immigranten uit het naburige Bangladesh gezien: ze spreken een Bengaals dialect en hebben, net zoals de moslims in Bangladesh, een donkere huid en Indiase trekken.

De Birmese regering heeft de Rohingya niet erkend als een van de 135 etnische groepen die het land rijk is, en ziet hen niet als staatsburgers. Dat doet Bangladesh ook niet doet, waardoor de groep stateloos is.

Een Boeddhistisch slachtoffer van de onlusten. Beeld ap
Een Boeddhistisch slachtoffer van de onlusten.Beeld ap

Uit huis gezet
De afgelopen dertig jaar worden de Rohingya systematisch uit hun huizen gezet en in juni dit jaar laaide het geweld in de deelstaat hevig op. Cijfers over de slachtoffers die hierbij zijn gevallen, lopen uiteen van 100 tot zeker 1000 doden. Volgens onbevestigde berichten zouden ook regeringstroepen bij het geweld betrokken zijn geweest.

Sindsdien leven de boeddhisten en de Rohingya vrijwel volledig gesegregeerd in stadjes als Sittwe. Volgens persbureau AP kunnen de boeddhisten zich vrijelijk bewegen, terwijl de Rohingya in een serie kampen buiten het stadscentrum moet blijven.

Volgens de Verenigde Naties zijn er zeker 70.000 mensen op de vlucht geslagen. Zij zitten nu in krakkemikkige kampen rond de grens. Bangladesh heeft extra grenspatrouilles ingesteld om de vluchtelingen te weren.

Rohingya in kampen net buiten Sittwe. Beeld afp
Rohingya in kampen net buiten Sittwe.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden