Steeds meer buitenlandse studenten, ook in Amsterdam

Bijna 86.000 buitenlandse studenten uit 170 landen staan ingeschreven bij een Nederlandse hogeschool of universiteit. Dat is 11,5 procent van het totaal. Vorig studiejaar was hun aandeel 10,5 procent. Ook in Amsterdam neemt het aantal internationale studenten nog steeds toe.

Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek van Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met internationalisering van het onderwijs.

Op het moment staan 12.858 buitenlandse studenten ingeschreven aan een Amsterdamse hogeschool of universiteit. Vorig jaar waren dat er 10.429. In de afgelopen jaren steeg het aantal internationale studenten ieder jaar.

Aantal internationale studenten in AmsterdamBeeld Nuffic

Italiaanse studenten
Studenten uit Italië zorgden landelijk voor de sterkste groei. Met een toename van 731 studenten, staan in totaal 4.814 Italiaanse studenten ingeschreven aan een Nederlandse hogeschool of universiteit. Italië is nu na Duitsland (22.584 studenten) het grootste herkomstland.

Het Nuffic stelt ook vast dat er steeds meer studenten van buiten Europa in Nederland studeren. Over een periode van twee jaar steeg hun aandeel van bijna 25 procent tot net geen 27 procent.

Het aantal internationale studenten aan bacheloropleidingen op universiteiten groeide het hardst. Maar het aandeel van buitenlandse studenten in de masterfase is nog altijd het grootst. Bij de universiteiten staan 25.669 internationale masterstudenten ingeschreven, dat komt neer op 23,6% van de totale studentenpopulatie. Bij masterprogramma's aan hogescholen studeren 2.145 internationale studenten (20,5%).

Verengelsing onderwijs
De nieuwe cijfers vallen samen met een oproep van verschillende hoogleraren, schrijvers, journalisten, oud-politici, uitgevers en acteurs om verengelsing van het hoger onderwijs een halt toe te roepen. Aanleiding van de brief is een aanpassing van de Wet op het hoger onderwijs waar minister Ingrid Van Engelshoven aan werkt. De ondertekenaars vrezen dat de nieuwe wet onvoldoende bescherming biedt tegen de verengelsing.

De zorgen over de forse toestroom van buitenlandse studenten zijn overigens niet nieuw. Vorig jaar wilde de UvA al een rem op het groeiend aantal internationale studenten, vanwege zorgen over woningtekorten, te veel studenten van één nationaliteit in de collegezaal en de toegankelijkheid van studies.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden