Steeds meer Amsterdamse huizen krijgen een kelder

Amsterdam gaat steeds vaker de grond in. Zo werden er in Zuid vorig jaar 82 vergunningen verleend voor de aanleg van een kelder, bijna een verdubbeling van de 42 kelders een jaar eerder. Dit jaar zijn er al 46 vergunningen verleend.

In de Vondelstraat komt de buurt in opstand tegen een verleende vergunning voor de aanleg van een kelder. Beeld Charlotte Odijk
In de Vondelstraat komt de buurt in opstand tegen een verleende vergunning voor de aanleg van een kelder.Beeld Charlotte Odijk

Het aantal verleende vergunningen voor onderkelderingen in de stad wordt niet centraal bijgehouden, maar cijfers van de stadsdelen Centrum, West en Zuid laten een woning ondergronds uitbreiden populair is.

In stadsdeel Centrum is er dit jaar toestemming gegeven voor de aanleg van 14 nieuwe kelders, tegen 20 kelder is heel 2016. In West zijn er met 13 vergunningen nu al bijna twee keer zoveel vergunningen verleend als vorig jaar. Het zijn er nog niet zo veel als in 2015, toen er 26 vergunningen werden verleend.

Interessante investering
Ook de aanleg van souterrains, half-ondergrondse kelders, is populair. Cijfers uit West ontbreken, maar in Zuid en Centrum zijn de aantallen voor de eerste helft van dit jaar al bijna gelijk met het aantal verleende vergunningen in heel 2015.

Ondergronds uitbreiden is voor veel woningen in de binnenstad de enige manier om vierkante meters aan de woning toe te voegen. De aanleg is duur, maar met de huidige woningmarkt is het een interessante investering.

Wel zijn de risico's voor de omgeving groot. Vorig jaar verzakten er meerdere panden bij een groot onderkelderproject in de Helmersbuurt. In de Vondelstraat komt de buurt nu in opstand tegen een verleende vergunning voor de aanleg van een kelder onder een van de zestien villa's die aan het Vondelpark grenst.

Houten palen
Voor dat pand, dat vorig jaar voor 8,4 miljoen euro op Funda werd aangeboden, is een vergunning verleend voor de aanleg van een kelder onder het bestaande souterrain. De kelder wordt ruim 200 vierkante meter groot en komt deels onder de tuin: hij is acht meter breder dan de bovenliggende woning.

Buurtbewoners vrezen dat de bouw zal leiden tot schade aan de houten palen waarmee de Vondelstraat gefundeerd is. Ook verwachten ze problemen met de afwatering.

Lees ook: Bewoners verzetten zich tegen 'ondergrondse balzaal'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden