Steeds meer Amerikanen steunen Occupy Wall Street

De protestbeweging Occupy Wall Street krijgt in de Verenigde Staten steeds meer steun, blijkt uit opiniepeilingen.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Uit een deze week verschenen opiniepeiling van de New York Times en CBS News, blijkt dat inmiddels 43 procent van de Amerikanen de ideeën van Occupy Wall Street steunt. Half oktober publiceerde onderzoekbureau Gallup een peiling waaruit bleek dat slechts 22 procent van de bevolking achter de doelen van de protestbeweging stond.

Omgebogen
'In slechts een maand tijd hebben de demonstranten het nationale debat weten om te buigen van een focus op het begrotingstekort naar de onderwerpen waar mensen werkelijk mee te maken hebben: gebrek aan fatsoenlijk werk, groeiende ongelijkheid, schulden en de verderfelijke invloed van geld in de politiek die ons tot dit punt heeft gebracht', schreef Joshua Holland, redacteur van de progressieve website Alternet, in een reactie op de uitslag van de peilingen.

De beweging werd op 17 september gelanceerd in Zuccotti Park bij Wall Street. De demonstranten wilden de aandacht vestigen op de groeiende concentratie van welvaart bij een kleine minderheid van de bevolking, terwijl de middenklasse, armen en werklozen het steeds moeilijker hebben om het hoofd boven water te houden. De beweging protesteert ook tegen de 'excessieve invloed' van banken en grote bedrijven op het overheidsbeleid.

99 vs 1 procent
De demonstranten kunnen hun eisen voor meer gelijkheid kracht bijzetten met nieuwe cijfers. Uit een dinsdag verschenen studie van het Budgetkantoor van het Congres (CBO), blijkt dat het gemiddelde inkomen van de rijkste 1 procent van de Amerikaanse huishoudens met 275 procent is gegroeid tussen 1979 en 2007. Dat is zeven keer meer dan de inkomensgroei bij de overige 99 procent van de bevolking in dezelfde periode.

Het inkomen van de armste 20 procent van de bevolking groeide met slechts 18 procent, blijkt uit het rapport.

Minder miljonairs
Sommige conservatieven wijzen erop dat het CBO-rapport alleen de cijfers tot 2007 heeft geanalyseerd en de impact van de financiële crisis die in 2008 begon, buiten beschouwing heeft gelaten. Volgens Michael Tanner van het libertijnse Cato Institute, zijn juist de rijksten hard geraakt door de crisis.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden