Steeds breder front tegen auto in de stad

De auto verdwijnt gestaag uit Amsterdam. In de binnenstad daalde het aantal auto's in de avondspits in elf jaar met bijna een derde tot 23.000. Buiten het centrum is dezelfde trend zichtbaar.

De Nieuwe Hoogstraat in Amsterdam Centrum.Beeld Floris Lok

Er vormt zich een steeds breder front tegen de auto in de stad. Ook de ondernemers in de binnenstad stellen nu dat er meer ruimte moet komen voor voetgangers en fietsers. Dit moet dan ten koste gaan van de auto.

Volgens Bart Drenth van MKB Amsterdam is er over dit standpunt indringend en langdurig gediscussieerd: winkeliers vrezen vaak voor een verminderde bereikbaarheid van hun bedrijven. 'Ook wij zien nu in dat die bereikbaarheid van de binnenstad in het gedrang komt, er zijn gewoon heel veel fietsers en voetgangers bijgekomen.'

Ruimte-eter
Daarnaast staan ook steeds meer straten op de nominatie om autoluw of zelfs autovrij te worden. Vorige week sprak de gemeenteraad over het weren van auto's op het Singel tegenover de Bloemenmarkt, volgende week bespreekt stadsdeel Centrum het autovrij maken van de Damstraat.

Dat de auto een ruimte-eter is, dringt steeds meer door bij gemeenteraadsleden. GroenLinksraadslid Zeeger Ernsting zegt dat het goed is dat nu actie wordt ondernomen. Volgens zijn D66-collega Jan-Bert Vroege is sprake van een momentum. Drenthe van MKB Amsterdam zegt dat per gebied moet worden bekeken wat daar de rol en de plek van de auto is.

Uit cijfers over de verkeersintensiteit blijkt dat ook in Zuid het aantal auto's in de avondspits fink daalt. Het meest constant is Oost: daar daalde het aantal auto's van 14.000 naar 12.000. Ook in Noord veranderde relatief weinig: van 8000 naar 7000.


Lees dit weekend (21/22-3) meer in Het Parool: Auto wordt onwelkome gast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden