Plus

'Steden moeten problemen met tijdelijke verhuur samen aanpakken'

Het tijdstip, tien uur 's morgens; de plaats, het plein voor het museum van de moderne kunst (Macba) in de wijk Raval in Barcelona; de periode van het jaar, november... Ze zijn niet representatief, want het lijkt rustig.

Colau: We willen steden zijn die openstaan voor de wereld, we willen dat de mensen ons bezoeken Beeld anp
Colau: We willen steden zijn die openstaan voor de wereld, we willen dat de mensen ons bezoekenBeeld anp

Het lijkt rustig, deze vrijdagochtend in Barcelona, wanneer vertegenwoordigers van verschillende Europese steden beginnen aan de tweede dag van hun congres over de tijdelijke verhuur van woningen aan toeristen.

Een 'hot item', waar vooral Barcelona zelf én Amsterdam heel veel over kunnen vertellen. In het Barri Gòtic, het oude en toeristische centrum van Barcelona precies aan de overkant van de Rambla, is inmiddels 61 procent van de 'inwoners' een tijdelijke; een toerist vooral.

Als de Amsterdamse grachtengordel
"Een gebrek aan evenwicht dat de plaatselijke bewoners uit hun wijken verjaagt," heeft burgemeester Ada Colau bij de opening van het congres gezegd. Laurens Ivens kent het probleem. Het Barri Gòtic is als de Amsterdamse grachtengordel: dé plaats waar platforms als AirBnb hun meeste verhuurders én huurders vinden.

"Barcelona liep achter op de ontwikkelingen. Er was anders dan in Nederland wel een landelijke wet tegen de illegale verhuur van appartementen, maar er was geen mankracht voor de handhaving," zegt de Amsterdamse wethouder van Wonen en Bouwen.

"Nu hebben ze een meldplicht voor mensen die hun woning verhuren. Dat gaat via een vergunning en een registratienummer, en sindsdien hebben ze het veel beter in de hand."

Leren van slechte ervaringen
Het is een van de vele ervaringen die op het forum worden gedeeld. Barcelona en Amsterdam zijn twee van de 'voorlopers'; andere steden als Reykjavik, Lissabon en San Sebastián, inmiddels ook geschrokken van het AirBnb-effect, zijn gekomen om vooral te leren van de slechte ervaringen van twee van de grootste toeristische trekpleisters van Europa, twee steden met heel veel bezoekers op een veel kleiner (toeristisch) oppervlak dan bijvoorbeeld Londen of Parijs.

Maar in elk land, in elke stad is de wettelijke steun anders, en dus de aanpak van het massatoerisme dat de straten én woningmarkt overstroomt.

"Eén van de belangrijkste uitkomsten van dit congres is dat we als steden nu echt de handen ineenslaan, met als een van de doelen om om een goede Europese regelgeving te vragen. Want die is niet duidelijk, bijvoorbeeld op het gebied van e-commerce."

Lange bureaucratische weg
"Dankzij de privacy-wetten hoeven platforms als AirBnb hun gegevens niet te delen, maar dat voorkomt dus dat de steden kunnen achterhalen welke woningen illegaal worden verhuurd," aldus Ivens.

Het is echter een lange, bureaucratische weg om bij de Europese Commissie duidelijkheid te krijgen. Dus worden de eerste grote stappen door de steden zelf gezet; niet alleen met het uitwisselen van ervaringen, maar door bijvoorbeeld gezamenlijk een datebase op te zetten waarin de regels van alle steden worden gedeeld en geanalyseerd.

"Veel steden zouden bijvoorbeeld wel zo'n afspraak met AirBnb willen hebben zoals wij twee jaar geleden afsloten," zegt Ivens. Een accoord over het incasseren van een toeristenbelasting en het informeren van de huurders over de gelddende regels, onder anderen, dat op 31 december afloopt en waarover beide partijen opnieuw in gesprek gaan.

Invasie van toeristen
"Maar het is duidelijk dat wíj als gemeente daarin de regels stellen, daarover wordt niet onderhandeld," aldus de wethouder.

Ook Laurens Ivens vindt het deze ochtend rustig in Barcelona. Maar ook hij ziet tijdens een bezoek aan de oude visserswijk Barceloneta, de tweede hotspot naast het Barri Gòtic, de bezwaren en lasten van de bewoners tegen de invasie van de toeristen.

"We willen steden zijn die openstaan voor de wereld, we willen dat de mensen ons bezoeken," zei burgemeester Colau, ,,maar we willen ook dat het toerisme verenigbaar is met het dagelijks leven van de bewoners. En daarvoor hebben we een een globaal kader nodig, wetten die uitstijgen boven de lokale regelgeving."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden