Steden drukken gereguleerde wietteelt door

Hoewel minister Opstelten (Justitie) nog altijd faliekant tegen is, ziet het er naar uit dat een aantal steden in het land volgend jaar toch start met een experiment met gereguleerde wietteelt.

Dit jaar ondertekenden 53 burgemeesters het wietmanifest.Beeld ANP

In Utrecht ligt het plan voor een 'social cannabisclub' klaar. Amsterdam en Rotterdam willen gecertificeerde wietkwekers laten leveren aan coffeeshops en steden als Eindhoven, Heerlen en Nijmegen onderzoeken hoe het in hun gemeente het beste geregeld kan worden. Arnhem voegde zich daar vandaag bij.

In Arnhem zijn al vaker plannen voor gereguleerde wietteelt geweest. Zo was er al eens een plan om een wietkwekerij te beginnen in het kassengebied tussen Arnhem en Nijmegen, waar werklozen een baan zouden kunnen vinden. Maar die plannen zijn allemaal gesneuveld, omdat wietteelt niet is toegestaan.

Dit jaar ondertekenden 53 burgemeesters het zogenoemde wietmanifest, een initiatief uit Heerlen, Utrecht en Eindhoven. In dat manifest dringen de burgemeesters er bij Opstelten op aan om wiet te legaliseren. Dat zou beter zijn voor de volksgezondheid en de veiligheid.

'Wereld om Opstelten heen is veranderd'

De burgemeesters kregen een flinke steun in de rug toen de rechter in Groningen twee principiële wietkwekers wel schuldig achtte, maar geen straf oplegde omdat zij volgens het Nederlandse gedoogbeleid zouden handelen. Het Openbaar Ministerie is tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

De experimenterende steden vinden dat Opstelten te star vasthoudt aan zijn mening, terwijl de wereld om hem heen is veranderd. Mensen mogen wel softdrugs kopen, maar de wiet mag niet geteeld worden. 'We vergunnen nu een systeem dat bestaat bij de gratie van een illegale markt die in handen is van criminelen. Dat kan ik niet uitleggen', zei burgemeester Paul Depla van Heerlen in het Tijdschrift voor de Politie.

De burgemeesters denken dat de wiethandel te reguleren is zoals ook gokken en wapenbezit wettelijk zijn geregeld. 'De maatstaf is dat het verboden is, maar onder voorwaarden a, b en c toch toegestaan', aldus Depla.

Minister Ivo Opstelten.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden