Steden blij met vuurwerkverbod, niet met tempo van invoering

De burgemeesters van de vier grote steden, de G4, vinden het teleurstellend dat het kabinet het verbod op de verkoop van zwaar vuurwerk pas laat ingaan bij de jaarwisseling 2020/2021.

Het kabinet legt de verkoop van het zwaarste consumentenvuurwerk, waaronder honderdduizendklappers en Chinese rollen, aan banden. Beeld ROBIN UTRECHT
Het kabinet legt de verkoop van het zwaarste consumentenvuurwerk, waaronder honderdduizendklappers en Chinese rollen, aan banden.Beeld ROBIN UTRECHT

Het tempo waarin het kabinet tot extra maatregelen komt, is veel te laag, vinden Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Pauline Krikke (Den Haag) en Jan van Zanen (Utrecht).

“Goed dat het kabinet nu ook erkent dat extra maatregelen nodig zijn. Wij verwelkomen iedere stap die helpt om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen,” zeggen ze in een verklaring. Maar het tempo waarin dit gebeurt ‘doet geen recht aan het aantal ernstige incidenten en de onveilige situaties die zich iedere jaarwisseling voordoen’. “Als burgemeesters blijven we ons hard maken voor strengere, landelijke maatregelen.”

Eerder deze week noemde de politie de kabinetsmaatregelen ook al onvoldoende. “Het breed gedragen appel van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners en artsen om met meer maatregelen te komen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen, wordt door het kabinet niet gehoord,” zei een politiewoordvoerder. Ook volgens de vuurwerkbranche zelf zullen de maatregelen maar een zeer beperkt effect hebben.

Zones

Tijdens komende jaarwisseling mag er overigens nog vuurwerk op de meeste plaatsen in Amsterdam worden afgestoken. November vorig jaar meldde het college dat in Amsterdam vanaf de jaarwisseling van 2019 en 2020 niet zomaar meer overal vuurwerk afgestoken zou mogen worden. Net als in Rotterdam zou de gemeente zones aanwijzen waar particulieren wel nog zouden mogen knallen. Maar het college liet woensdag weten van deze beslissing af te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden