Grafiek

Stedeling is ander soort vakantieganger dan dorpsbewoner

Stedelingen vinden het reisplezier op een andere manier en andere plek dan inwoners van weinig tot niet verstedelijkte gebieden. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Elk jaar legt het statistiekbureau Nederlanders een digitale vragenlijst voor over hun lange vakantie (minimaal vier overnachtingen) in het buitenland van het afgelopen jaar. Dat Continu Vakantie Onderzoek loopt al sinds 1992 en geeft een mooie inkijk in het vakantiegedrag van de Nederlander, waarbij onder andere een onderscheid wordt in de leeftijd, woonprovincie en woonomgeving van de vakantievierder.

Van alle provincies blijken inwoners van Noord-Holland het meeste uit te geven aan hun vakantie: gemiddeld 886 euro. Dat is ruim 200 euro meer dan de zuinigste vakantiegangers, de Limburgers. Het bedrag wordt nog hoger als we kijken naar de woonomgeving van de reiziger: bewoners van sterk verstedelijkte gebieden, die we vanaf nu voor het gemak stedelingen zullen noemen, geven zo'n 919 euro uit per vakantie. Als ze niet met eigen vervoer gaan, tikken ze voor een vakantie zelfs zo'n 1.135 euro af.

Vliegtuig versus auto
Natuurlijk hangt dat bedrag ook samen met de vakantieduur. Noord-Hollanders gaan van alle provinciebewoners het langst op vakantie (13,8 dagen); ruim twee dagen langer dan Limburgers (11,6). Stedelingen maken het zelfs nog een klein beetje bonter met 13,9 dagen. Zij kiezen ook vaker voor een vakantie met het vliegtuig dan dat ze de auto pakken.

Daarmee vormen ze een uitzondering. Van alle provincies verkiezen alleen inwoners van Noord-Holland en Utrecht het vliegtuig boven de auto. Als er niet met de auto of het vliegtuig wordt gereisd, kiest de Noord-Hollander net als de meeste andere Nederlanders voor de touringcar.

Op vakantie bij de buren
België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Turkije: het zijn de geijkte bestemmingen voor de vakantievierende Nederlander. Toch kiest ruim een derde van de stedelingen voor een minder populaire vakantiebestemming. Daarmee verschillen ze duidelijk van de dorpelingen: 1 op de 5 van deze vakantievierders kiest voor een niet-geijkte vakantiebestemming.

Vooral Duitsland is populair onder de bewoners van niet-verstedelijkte gebieden. Als de stedeling dan toch een voorspelbare vakantiebestemming kiest, dan toch liever niet naar de buren: Spanje en Frankrijk zijn favoriet, België bungelt onderaan de lijst.

Gemakszucht
Is de stedeling gemakzuchtig? Het lijkt er wel op als we kijken naar de manier waarop ze hun vakantie plannen: een reisbureau binnen lopen (of online bezoeken) is favoriet, bijna veertig procent van de vakanties wordt zo geregeld. Negentien procent gaat 'spontaan' op vakantie, zonder vooraf te boeken dus.

Dorpelingen zijn wat dat betreft nog avontuurlijker (bijna 22 procent boekt geen logies vooraf), wat ook zou kunnen komen doordat zij vaker op vakantie gaan met de auto, met de tent of caravan. Dat maakt ze een stuk flexibeler dan de stedeling die per vliegtuig op de vakantiebestemming arriveert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden