PlusAnalyse

Stedelijke politiek geeft doorslag in zaak-Westland Wells

De buurt verzette zich tegen de komst van het kunstwerk Westland Wells, maar de doodsteek werd gegeven door de stedelijke politiek.

In de Hoofddorppleinbuurt was afgelopen jaar een storm van protest opgestoken tegen de komst van het videokunstwerk. Beeld Jean-Pierre Jans
In de Hoofddorppleinbuurt was afgelopen jaar een storm van protest opgestoken tegen de komst van het videokunstwerk.Beeld Jean-Pierre Jans

Opnieuw is het de kunst die het nieuwe bestuurlijk stelsel in Amsterdam in zijn voegen doet kraken. Nadat eerder de bestuurscommissie in het stadsdeel Centrum de besluitvorming over het Namenmonument in het Wertheimpark moest teruggeven aan de gemeente, was het nu de beurt aan de collega's in Zuid om de witte vlag te hijsen over de plaatsing van het kunstwerk Westland Wells op de Theophile de Bockstrook.

In de Hoofddorppleinbuurt was het afgelopen jaar een storm van protest opgestoken tegen de komst van het videokunstwerk van Femke Schaap. Meer dan honderd bezwaarschriften kreeg het stadsdeel binnen. De indieners kregen nul op het rekest, en ook aanvullende onderzoeken wezen uit dat de beweringen over een 'ziekmakend' kunstwerk elke grond misten.

Overmacht
Maar de geest was uit de fles, en ging er niet meer in terug. Hoewel hij een maand geleden op een bewonersavond nog een spoedige plaatsing van het kunstwerk aankondigde, moest stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel deze week erkennen dat de overmacht gewoon te groot was, en dat het brandbare dossier op geen manier nog een gelukkige afloop zou kunnen krijgen.

De weerstand van de buurt speelde daarin een belangrijke rol, maar de echte doodsteek werd gegeven door de gemeenteraad, de fracties van CDA en VVD voorop, die begin april de Westland Wellskwestie in de commissie aankaartten, en wethouder Abdeluheb Choho vroegen in te grijpen.

Triomfantelijke tweets
Choho reageerde met de opmerking dat de besluitvorming over Westland Wells toch echt een verantwoordelijkheid was van de bestuurscommissie in Zuid, maar dat weerhield de vertegenwoordigers van CDA en VVD er niet van na de vergadering triomfantelijke tweets rond te sturen met de mededeling dat de plaatsing van het kunstwerk van de baan was.

Tot dat moment was het binnen de bestuurscommissie in Zuid gelukt de politieke gelederen gesloten te houden. Lang niet iedereen was gelukkig met de commotie rond het kunstwerk, maar, zo was de overheersende gedachte, een genomen besluit dient te worden uitgevoerd als er geen zwaarwegende redenen zijn om dat niet te doen.

Politiek stuntwerk
Na het politieke stuntwerk van de grote broers in de gemeenteraad ging ook de bestuurscommissie schuiven. CDA en GroenLinks kondigden aan een nieuw debat te willen voeren over Westland Wells, en daarmee was het pleit beslecht.

De afhandeling van het dossier toont opnieuw de kwetsbaarheid van de bestuurscommissies aan. Bewoners - zeker bewoners in verhoogde staat van opwinding - eisen dat de bestuurders hun belangen behartigen. Als dat niet gebeurt en er voldoende boze mensen op de been zijn, zijn er altijd fracties in de gemeenteraad te vinden die - al dan niet uit electorale motieven - graag komen meehelpen om een besluit van collega-bestuurders omver te trekken.

Lees ook: Burgers en bestuur in Zuid botsen op klassieke wijze over kunst [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden