Stedelijk op jacht naar miljoenen

AMSTERDAM - Het Stedelijk Museum is een wervingsactie gestart om zeven miljoen euro voor de opening en inrichting van het nieuwe museum te genereren.

De reële bouwkosten voor renovatie, nieuwbouw en depot van het museum zijn negentig miljoen euro. Voor de inrichting van het nieuwe museum is geen geld meer. "Ik zit liever even op een houten kistje," zegt directeur Gijs van Tuyl.

"De doelstelling van het openingsfonds is zeven miljoen euro, dat is fors, maar te doen. De kop is er namelijk af! "Rijkman Groenink, de voorzitter van de Raad van Toezicht, Marcia Sookha, tot voor kort werkzaam bij het Project Management Bureau van de gemeente die de vernieuwbouw van het Stedelijk begeleidt en Gijs van Tuyl trekken de kar.

Het zijn vooral bedrijven die het drietal benadert. Daarbij gaat het in principe om sponsorbedragen van één miljoen of meer. Er tegenover staat bijvoorbeeld een zaalvermelding. "Onze hoop is gevestigd op dat fonds. We willen spectaculair openen en daar hoort ook een vernieuwende inrichting bij."

Voor de dekking van de exploitatie van het nieuwe museum voert de directie gesprekken met de gemeente. Van Tuyl: "Het museum is onder andere in moeilijkheden geraakt door gebrek aan onderhoud. De gemeente heeft niet goed voor het oude gebouw gezorgd, waardoor het door de brandweer werd afgekeurd. Die situatie willen we niet weer laten gebeuren. Je zult dus per jaar een bedrag van enkele tonnen opzij moeten zetten voor onderhoud. Het budget van de exploitatie zal dus omhoog moeten. Dit jaar komt er één miljoen bij, bij de opening volgend jaar twee miljoen euro per jaar.

Het museum zal zelf ook twee miljoen van de exploitatie van totaal vijftien miljoen euro moeten genereren. Ik ben onder andere in gesprek met Fortis als mogelijke opvolger van ABN Amro als founder van het museum."

Het aankoopbudget wil Van Tuyl verviervoudigen. "Dat moet uitgroeien tot dertig procent van de exploitatie, oftewel zo'n 4,5 miljoen euro per jaar. Nu is het aankoopbudget 1,2 miljoen euro en dat is volstrekt te weinig om internationaal mee te kunnen draaien."
Van Tuyls eerder geuite wens langer dan 1 januari 2010 als directeur aan te blijven, heeft de Raad van toezicht formeel nog niet geregeld.

"Ik kan me niet voorstellen dat ik direct na de heropening van het Stedelijk vertrokken zal zijn. Er is ook nog zoiets als nazorg."
"Ik weet dat hij ermee bezig is," zegt Van Tuyl over geruchten dat Rijkman Groenink een deel van de kunstcollectie van ABN Amro aan het Stedelijk wil schenken. "Maar het museum heeft nog geen aanbod ontvangen." (JHIM LAMOREE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden