Plus

Stedelijk Museum: rust na vertrek van RvT

Nu de laatste leden van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum het veld ruimen, kan het museum eindelijk echt opnieuw beginnen.

Ruben Koops
null Beeld anp
Beeld anp

Blijdschap overheerst in de wandelgangen van het stadhuis nu de laatste drie leden van het 'ancien regime' ook zijn opgestapt. "Het is hun eigen beslissing, maar het is ook een kans om met een schone lei te beginnen," zegt een bron.

Het eerste deel van de Raad van Toezicht was al opgestapt. Dat deden zij toen in juni de beschuldigingen die tot het vertrek van directeur Beatrix Ruf hadden geleid na onderzoek niet hard gemaakt konden worden.

Touwtjes
De gemeente trok ondertussen de touwtjes naar zich toe en liet de statuten veranderen zodat wethouder Touria Meliani (Cultuur) meer invloed kreeg op de benoemingen in de Raad van Toezicht (RvT). Die benoemt zij nu zelf, waar de RvT dat vroeger onderling mocht regelen.

De volgende stap was de aanstelling van een tijdelijk voorzitter, Truze Lodder, om de RvT op volle sterkte te krijgen. Pas daarna zou nagedacht worden over een nieuwe directie.

Botsing
De overgebleven toezichthouders waren ondertussen op eigen houtje al het gesprek aangegaan met Ruf over een terugkeer als adviseur. De tijdelijke directie en de Ondernemingsraad van het Stedelijk waren onaangenaam verrast toen dat uitkwam via AT5. In die botsing delven ook de laatste toezichthouders uit het tijdperk Ruf het onderspit.

Meliani wil zich er niet in mengen omdat zij weinig te zeggen heeft over de directie. "Mijn prioriteit is dat de rust terugkeert in het Stedelijk en dat mevrouw Lodder aan de slag gaat met het vernieuwen van de Raad van Toezicht."

Wethouder van Cultuur Touria Meliani benoemt de Raad van Toezicht nu zelf. Beeld Eva Plevier
Wethouder van Cultuur Touria Meliani benoemt de Raad van Toezicht nu zelf.Beeld Eva Plevier

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden