Stedelijk Museum organiseert kunstevenement in Trouw

De Blikopeners, een groep Amsterdamse jongeren die het Stedelijk Museum adviseren, organiseren aanstaande donderdag het kunstevenement Duplicate It in TrouwAmsterdam. Het evenement omvat optredens van diverse bands en hedendaagse kunst van onder anderen Marc Bijl, Paul McCarthy, Mike Kelley, Piet Parra en Wolfgang Tillmans.

De Blikopeners Beeld Tomek Whitfield
De BlikopenersBeeld Tomek Whitfield

In het gebouw, dat vroeger de drukkerij van de kranten Trouw, de Volkskrant en Het Parool huisvestte, onderzoeken de Blikopeners van het Stedelijk de dunne lijn die een origineel van een reproductie scheidt. Door de opmars van nieuwe media kunnen nieuws, kunst, muziek en andere zaken ongestoord gedupliceerd worden. Daarmee rijst de vraag wat dit betekent voor de positie van originele kunstwerken.

Zo wordt onder andere de wereldhit Venus van de Shocking Blue gecoverd door jonge muzikanten en bepalen bezoekers met kopieermachines zelf de oplage van een van de werken van grafisch ontwerper Piet Parra.

Daarnaast wordt in een apart experiment nagegaan hoe lang mondeling overgedragen verhalen standhouden. In korte speeches vertellen kunstenaars en medewerkers van het Stedelijk Museum hoe reproducties hun werk beïnvloeden. Verspreid door het gebouw zal een selectie van herinterpretaties, odes en toe-eigening in hedendaagse- en videokunst te zien zijn.

Het evenement begint om 20.00 uur. Kaarten kunnen worden besteld via trouwamsterdam.nl. Zie deze website ook voor meer informatie over de programmering van de avond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden