Stedelijk Museum nieuwe stijl: (weer) even geduld a.u.b.

De herinrichting van het Stedelijk Museum, die in mei al klaar had moeten zijn, loopt uit. Vanaf volgende week is er ook nog eens tijdelijk een andere entree. Kunnen we alle werken nog wel bekijken?

Maxime Smit
Directeur Beatrix Ruf zei vorig jaar dat de herinrichting tot eind mei zou duren. Nu wordt het in elk geval voor het einde van dit jaar. Beeld Roger Cremers/Lumen
Directeur Beatrix Ruf zei vorig jaar dat de herinrichting tot eind mei zou duren. Nu wordt het in elk geval voor het einde van dit jaar.Beeld Roger Cremers/Lumen

Vorig jaar zei directeur Beatrix Ruf in Het Parool dat de herinrichting van een groot deel van het Stedelijk, waaronder de 'badkuip', van oktober tot en met mei zou duren. Nu blijkt het langer dan die acht maanden. Hoe kan dat?

Het Stedelijk is iets te optimistisch geweest, zegt een woordvoerder. Voor de herinrichting, die heel de nieuwbouw van het museum beslaat, is architect Rem Koolhaas aangetrokken. De ontwikkeling van een groot 'displaysysteem' blijkt daarbij ingewikkelder dan gedacht.

Volgens de woordvoerder wordt de nieuwe opstelling echter 'spectaculair' en is de uitloop geen herhaling van de beruchte verbouwing van het Stedelijk, die tussen 2004 en 2012 gierend uit de klauwen liep.

"We weten dat Amsterdam een trauma heeft met verbouwingen van het Stedelijk, maar dit is dat niet. Je moet dit zien als een grote tentoonstelling."

Wanneer is de nieuwe opstelling klaar?
Het Stedelijk komt volgende week met een ­datum, laten ze weten aan het Museumplein. In ieder geval valt die nog 'binnen dit jaar'. Tot die tijd zijn niet alle bekende klassiekers van het museum te zien.

Is een verbouwing van bijna een jaar niet wat lang voor een tentoonstelling?
De nieuwe opstelling gaat in elk geval vijf jaar mee, stellen ze bij het Stedelijk. In die zin is een lange voorbereidingstijd verdedigbaar. In de nieuwe presentatie verhuist de vaste collectie van het museum naar de nieuwbouw van het gebouw. Het wordt daarmee een grotere presentatie dan er voorheen was. De tijdelijke tentoonstellingen verhuizen naar de oudbouw.

Overigens is volgens het Stedelijk geen sprake van een verbouwing. Het museum spreekt liever van een rehang.

De uitloop van die rehang heeft volgens het museum geen financiële gevolgen en komt vanuit het vastgestelde budget. Hoe hoog dat is, wil het museum niet zeggen.

Vanaf volgende week gaat ook de huidige ­entree van het museum op de schop. Komen we het museum nog wel in?
Vanaf maandag wordt de oude hoofdingang in de Paulus Potterstraat drie weken in gebruik genomen. Op 22 september is dan de huidige entree weer in gebruik. Die moet opener en toegankelijker worden, met name voor de museumwinkel rechts van de ingang.

Er komen een koffiebar en een loungeplek en het is de bedoeling dat er ook kunst in de ruimte te zien is. De detectiepoortjes bij de museum­winkel verdwijnen. "Het moet meer een ontmoetingsplek worden," aldus de woordvoerder.

De interne verbouwing van de entree is al langer een wens van directeur Ruf, die de entree graag opener wil maken en een paar jaar geleden al de elektronische toegangspoortjes verwijderde. De veranderingen aan de entreeruimte gebeuren in overleg met architecten­bureau Benthem Crouwel, dat de 'badkuip' ontwierp.

De zakelijk directeur van het stedelijk, Karin van Gilst, stapt in oktober op, zo is net bekend geworden. Is er een verband met de veranderingen in het museum?
Volgens de woordvoerder van het Stedelijk is er geen verband. Hij stelt dat Van Gilst het na bijna vijf jaar tijd vindt voor iets nieuws.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden