Stedelijk Museum krijgt schenking van Haarlemse kunstverzamelaars

Het Stedelijk Museum heeft vandaag een schenking van maar liefst 127 kunstwerken ontvangen van kunstverzamelaars Pieter en Marieke Sanders.

ArchiefbeeldBeeld anp

De kunstverzamelaars uit Haarlem doen de schenking ter gelegenheid van de heropening van het Stedelijk Museum. De schenking bestaat uit werken van 92 kunstenaars, waaronder bekende namen als Marijke van Warmerdam, Ryan Gander, Navid Nuur, Ger van Elk en Yael Bartana. Het gaat om schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, videokunst en werk op papier.

'Als jonge kinderen kwamen we beiden regelmatig in het Stedelijk Museum. Daar hebben we heel goede herinneringen aan en dat willen we graag eren,' verklaart Marieke Sanders. 'De werken zijn direct van onze muur naar het museum gegaan.'

Al ruim voor de heropening is de schenking voorbereid, maar de selectie, in samenwerking met conservatoren van het Stedelijk, duurde een tijd. Er moest worden uitgezocht welke kunstwerken aansluiting hadden bij de collectie van het Stedelijk en welke kunstenaars het museum nog niet had.

Vertrek Goldstein
Als eerbetoon aan vertrekkend artistiek directeur Ann Goldstein, die per 1 december haar functie neerlegt, is de schenking nu bekendgemaakt. 'Wij vinden dat Ann een geweldige impuls aan het museum heeft gegeven. Ze is echt een directeur van kunstenaars. Als er ontvangsten werden georganiseerd, waren daar ook altijd veel kunstenaars aanwezig. Ook heeft ze veel contacten in het buitenland gelegd,' zegt Sanders.

De schenking is een klein deel van de collectie hedendaagse Nederlandse en Intenationale kunstwerken die Pieter en Marieke Sanders in bezit hebben. Eerder schonk het echtpaar al negentig werken aan het Instituut Collectie Nederland (ICN). Pieter Sanders is de zoon van de in september overleden kunstverzamelaar Piet Sanders, die ook grote delen van zijn collectie aan musea heeft geschonken.

Tentoonstelling
Marieke Sanders: 'We vinden allemaal dat het belangrijk is dat de kunst gezien wordt. We lenen ook veel uit om bekendheid te geven.' Het Stedelijk Museum organiseert in 2015 een tentoonstelling met selecties uit de schenking van Pieter en Marieke Sanders.

Ann Goldstein vindt de schenking 'een geweldig gebaar'. 'Dit is een buitengewone gift, en zij geven hiermee een uitzonderlijk voorbeeld.' Ook verstuurde Goldstein vanmorgen haar afscheidsbrief van het museum. Ze noemt de vier jaar dat ze directeur was 'moeilijk en uitdagend' en betuigt haar dankbaarheid aan iedereen van het museum, en de lokale, nationale en internationale gemeenschap.

Morgen houdt het Stedelijk Museum tussen 18.00 en 20.00 uur open huis als publiek afscheid van Goldstein. Iedereen is welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden