Stedelijk Museum koopt unieke klok
Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een unieke klok van Michiel de Klerk aangekocht. De klok is een vroeg voorbeeld van de Amsterdamse school en tot voor kort wist niemand waar de klok zich bevond.
Het Stedelijk Museum heeft de klok - na een uitzending van het BBC-programma 'Antiques Roadshow' - bemachtigd met de hulp van De Klerk-specialist Frans van Burkom en met de hulp van collega's van het stadsarchief Amsterdam. De klok was op dat moment in bezit van de in Engeland woonachtige kleindochter van Eilers.
De klok uit 1914 was voorheen alleen bekend van foto's uit de jaren '20 en kwam na de uitvoering waarschijnlijk in handen van fotograaf Bernard Eilers. De Klerk en Eilers kenden elkaar van een gezamenlijke documentatie van het ontwerpproces van het eerste grote Amsterdamse Schoolgebouw: het Scheepvaarthuis.
De Amsterdamse School (1910-1930) is een expressieve stroming in de Nederlandse architectuur, ontstaan in Amsterdam. De stroming is wat rijkdom aan vormen betreft uniek in Nederland en betrof niet alleen architectuur maar ook ontwerpen voor meubelen en andere interieuronderdelen zoals lampen, klokken, haarden en textiel. De klok van de Klerk omvat helemaal de vormentaal van deze stroming.