Stedelijk: 'Geen schilderij is beschadigd en klimaatsysteem functioneert prima'

Het Stedelijk Museum laat een extern bureau de samenstelling van het stof in het gebouw onderzoeken.

null Beeld anp
Beeld anp

In het voorjaar van 2013 constateerde het museum dat er een bijzonder hoge hoeveelheid stof in het museum ontstond waarna een medewerker alarm sloeg. Een monster wees uit dat in het stof een vorm van zout in verhoogde mate aanwezig was, mogelijk een risico voor schilderijen. Het externe bureau ABT, ingehuurd door het Stedelijk en de gemeente, is nog bezig met een onderzoek.

'Geen schilderij is beschadigd en het klimaatsysteem functioneert prima, dat is al bekend', reageert een woordvoerder van het Stedelijk. Berichtgeving in BN De Stem vanmorgen suggereerde dat kostbare schilderijen van onder anderen Vincent van Gogh en Pablo Picasso mogelijk zijn aangetast door de zoutdeeltjes. 'Dat is zeker niet het geval', aldus de woordvoerder.

Waar de hogere concentratie aan lag, is nog onbekend, maar de situatie in het museum is al weer lange tijd genormaliseerd. 'Het stof dat de afgelopen periode is gemonitord is normaal, zoals je mag verwachten in een geopend museum - stof is er altijd, en dat is ook normaal. We hebben snel iets gedaan toen we een verandering opmerkten. De Rijksdient voor cultureel erfgoed heeft laten weten dat we adequaat hebben gehandeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden