Plus

Statushouders lopen stage: 'Zij moeten echte Amsterdammers worden'

Tussen de gordijnstalen en matrassen van Peters Wonen en Slapen aan de Rijnstraat heeft zich donderdagmiddag een groepje mensen verzameld. De Soedanese Zakaria Haroun (26) staat, verlegen lachend, in het centrum van de belangstelling. Hij is de eerste statushouder die een stageplek heeft gekregen in het nieuwe programma Rijnstraat Stagestraat.

Jesse Beentjes
De Rijnstraat is de eerste straat waar met statushouders wordt gewerkt Beeld Charlotte Odijk
De Rijnstraat is de eerste straat waar met statushouders wordt gewerktBeeld Charlotte Odijk

In dit project werkt het stadsdeel Zuid samen met bureau Stad & Co en lokale ondernemers om statushouders die een woning in Zuid toegewezen hebben gekregen aan een passende werkervaringsplek te helpen.

"De laatste tijd vestigen zich meer statushouders in Zuid. Zij moeten echte Amsterdammers worden," zegt Marijn van Ballegooijen, als lid van het dagelijks bestuur van Zuid verantwoordelijk voor sociale zaken en werkgelegenheid. "Dat doe je niet alleen door mensen een woning te geven, maar ook door te zorgen dat ze vrienden maken en door ze hier zo snel mogelijk werk te laten vinden. Ik ben er trots op dat de ondernemers van de Rijnstraat ze daar een kans toe willen bieden."

Stagestraat
Het project Stagestraat biedt de nieuwe statushouders relevante werkervaring en maakt ze bekend met de Amsterdamse arbeidsmarkt. "We wilden graag iets doen voor de steeds grotere groep statushouders," zegt Koosje Laan van bureau Stad & Co, dat de Stagestraten coördineert en de statushouders op basis van hun interesses en vaardigheden aan ondernemers koppelt.

De Stagestraten zijn niet nieuw: twee jaar geleden kregen in de Maasstraat langdurig werklozen voor zes maanden een stageplek. Ondertussen zijn er dertien Stagestraten: de meeste in Amsterdam, maar ook in Eindhoven en Woensdrecht.

De Rijnstraat is echter de eerste straat waar met statushouders wordt gewerkt. Laan: "De werkgelegenheid in Amsterdam is door het aantrekken van de economie sterk verbeterd. Nu willen we ons op andere groepen richten. In voorgaande Stagestraten kregen veel deelnemers na hun stage een baan aangeboden, ik heb goede hoop dat dat hierbij ook lukt."

Taalbarrière
De statushouders in de leeftijd 18-27 jaar krijgen bij hun woning ook een jongerenadviseur toebedeeld, die ze wegwijs moet maken in Amsterdam. In Stadsdeel Zuid is dat Soumaya Benamar, die na een kennismaking met Bureau Stad & Co op zoek gaat naar een passende plek, waar taal geen al te grote barrière is en mensen binnen hun interesseveld kunnen werken. Benamar: "Veel mensen hebben een achtergrond en opleiding, het gaat erom ze ervaring op de Nederlandse arbeidsmarkt te geven, zodat ze verder kunnen."

De stageplekken die Stagestraat Rijnstraat biedt, zijn onbetaald. Statushouders mogen zes maanden hun uitkering houden, wat het aantrekkelijk maakt voor ondernemers mee te doen aan Stagestraat. Olaf Peters, eigenaar van Peters Wonen en Slapen: "De laatste tijd gaat het beter met de economie, waardoor meer mensen verhuizen en op zoek zijn naar vloeren of luxaflex. Goed personeel vinden is lastig."

Zakaria Haroun was in Soedan stenenbakker en vroeg in november 2015 asiel aan in Nederland. Hij kreeg een huis aan de Amstelkade toegewezen, om de hoek, en is sinds vier dagen bij Peters aan het werk. "Het is wel wat anders, stenen bakken of in een beddenwinkel werken," zegt hij lachend. "Maar het bevalt tot nu toe erg goed."

Lees ook: Blinkend en fris: de vernieuwde Rijnstraat (+)

Freezone Rijnstraat

Zaterdag is het festival ‘de Rijnstraat Stroomt’. Het feest duurt van twaalf tot zes uur.

Er zijn kraampjes, activiteiten en muziek. Dan wordt ook het project Rijnstraat Freezone gelanceerd. In navolging van de Freezone aan de Jan Evertsenstraat, heeft de gemeente de Rijnstraat en het Osdorpplein als ‘freezone’ aangewezen, waar door soepelere regels initiatieven van ondernemers en bewoners meer ruimte krijgen.

Buurtbewoner Hermine Brinkman begeleidt de freezone: “Het is de bedoeling om meer reuring op de Rijnstraat te creëren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden