PlusNoord/Zuid

Station Rokin: Tussen paraplu's, sneakers en schelpen

Kijk naar het station en je weet waar je bent als de Noord/Zuidlijn in 2018 gaat rijden. Deze serie belicht de zeven karakteristieke haltes van de nieuwe metrolijn.

Al in 1996 bogen architecten zich over het station, omdat dit model moest staan voor de rest van de Noord/Zuidlijn Beeld Rink Hof
Al in 1996 bogen architecten zich over het station, omdat dit model moest staan voor de rest van de Noord/ZuidlijnBeeld Rink Hof

Dat Station Rokin is aangelegd in het stroomgebied van de Amstel zullen we weten. De rivier mag dan spoorloos verdwenen zijn, wat hij heeft nagelaten komt ruimschoots aan bod op de wand en in vitrines langs de roltrappen naar het perron.

De archeologische vondsten liggen nu nog achter gesloten deuren in het depot, dat ergens tussen de parkeergarage en de technische ruimte een plek heeft gevonden.

Vanaf volgend jaar zijn die vondsten uitgestald langs de roltrap, maar dankzij het 'wandtapijt' van de kunstenaars Daniel Dewar en Grégory Gicquel krijgen we een indruk wat we kunnen verwachten. Een paraplu, sneakers, creditcards, een verfkwast, een hoorn, rivierkreeften, schelpen en uiteraard allerhande aardewerk.

Het was een grote slag die de stadsarcheoloog hier heeft geslagen, ongeveer tien jaar geleden. 700.000 voorwerpen vertellen de geschiedenis van Amsterdam, die hier is aangespoeld. Onder het asfalt lag een rijk moeras.

De Franse kunstenaars hebben de voorwerpen voor hun mozaïek opgeblazen, een collage die is samengesteld uit kleurrijke stukken natuursteen op de muren van het station.

Bij binnenkomst houden een kat en hond ons scherp in de gaten - en verder is het een feest van herkenning, een beeld van onze samenleving en cultuur. Alsof de grotten van Lascaux tot leven zijn gekomen in de spelonken van het Rokin.

Nieuwe slagader
Naar verwachting wordt station Rokin het op een na drukste verkeersknooppunt van de nieuwe slagader in Amsterdam. Dat komt onder meer door de parkeergarage die ingenieus tussen maaiveld en perrons golft.

De in- en uitgang zijn in het midden van het Rokin, de fietsparkeergarage bij sigarenzaak Hajenius. Wie hier aankomt, belandt onmiddellijk in het historische en commerciële hart van de stad. Als het moet, kan het toekomstige Hudson's Bay een ingang openen bij de verdeelhal aan de noordkant. Men hoeft slechts de matglazen platen te verwijderen.

Al in 1996 bogen architectenbureaus zich over het station, omdat dit model moest staan voor de rest van de Noord/Zuidlijn. Hoe dachten de architecten over de toegangen, de breedte en sfeer van de perrons en de te gebruiken materialen?

Eigenlijk is er niet veel aan het ontwerp veranderd, legt Jan Benthem uit, van het winnende Benthem Crouwel Architects. Uiteindelijk zijn de luifels boven de toegangen op verzoek van welstand geschrapt omdat die te veel zouden botsen met de monumentale omgeving.

Dat regen en sneeuw nu doordringen tot de stationshal, moeten de reizigers maar voor lief nemen. Storingen in de roltrappen en liften zal dat niet veroorzaken. Verder is de balustrade op het maaiveld verhoogd en afgeschuind. Het mag geen hangplek worden of mensen met zelfmoordneigingen op gedachten brengen.

Kolossale verdeelhal
Het is moeilijk niet onder de indruk te raken van de kolossale verdeelhal, zo ongeveer voor de voeten van het paard waarop koningin Wilhelmina zit.

Wat elders in de wereld door aardverschuivingen wordt veroorzaakt, is hier met mensenhanden gemaakt: een gat in de grond en een glimp van de geschiedenis waarin je afdaalt.

Lopend door de nu nog lege parkeergarage, die goed is voor 400 auto's, zijn de zware betonnen schragen en kolommen die het plafond steunen niet te missen. In het werk gestort, zegt Benthem, vermoedelijk het stevigste fundament dat Nederland kent.

Boven ons horen we het rommelende geluid van passerende trams - een geruststellend lawaai, passend bij Amsterdam. Ook als de metro gaat rijden, zal die tram niet van het Rokin worden verbannen.

Aan de kant van de Dam zien we hoe de buizen omhoog schieten vanuit het Damrak, aan de zuidkant duiken ze onder water de diepte in, om de fundering van de Munt niet te raken. De Vijzelgracht zien we weliswaar niet, maar ligt binnen handbereik.

Marten Wassmann (Benthem Crouwel Architects), ontwerper van de kap van station Noord, geeft zondag een lezing over de geschiedenis van het metronetwerk. Na afloop is er een wandeling naar station Noord. Locatie: Modestraat, Buikslotermeerplein 15-17 & 21, 14.00 uur.

Dit is het vierde deel van een serie over de nieuwe stations van de Noord/Zuidlijn. Dinsdag deel 5.

Lees ook de vorige delen: Station Noord: dit is het begin van Amsterdam [+],Station Noorderpark: vernuft, als een cobra [+] en Centraal Station: Laag op laag, als een gigantische lasagne [+]

Station Rokin Beeld Laura van der Bijl
Station RokinBeeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden