Plus Noord/Zuid

Station Europaplein biedt een weids en zeldzaam uitzicht

Kijk naar het station en je weet waar je bent als de Noord/Zuidlijn in 2018 gaat rijden. Deze serie belicht de zeven karakteristieke haltes van de nieuwe metrolijn.

Station Europaplein heeft een getailleerd vorm: het middengedeelte versmalt ten opzichte van het verdeelplatform Beeld Rink Hof

In de eerste fase van de aanleg van de Noord/ Zuidlijn opereerden betonvlechters met veel tatoeages op hun lichaam in de bouwput, nu is het de beurt aan nerds die vrijwel onzichtbaar op hun laptops werken.

"Soms denk ik wel eens dat ze hun tijd verdoen aan Netflix, maar het is wel de bedoeling dat ze een goed werkend trein­beveiligingssysteem achterlaten," zegt Richard Koenders, woordvoerder van Metro Tram gekscherend als we door station nummer zeven wandelen op het Europaplein.

Overzichtelijkst en eenvoudigst
Dat de nerds sleutelen aan het metroverkeer, verklaart waarom de verbinding nog niet gereed is, terwijl de meeste stations klaar zijn. Op Europaplein roept in elk geval om de tien minuten een omroepster de vertrekkende trein naar Zuid om, en geven de borden aan hoe laat de volgende trein vertrekt.

Station Europaplein is van alle haltes aan de Noord/Zuidlijn het overzichtelijkst en het eenvoudigst. Het ligt ook nog eens onder het maaiveld pal voor de deur van de RAI.

Liever hadden de architecten het station rechtstreeks onder het beurs- en congrescomplex geplaatst, maar dat zou de kosten hebben opgedreven. Er zou een tunnelbuis onder de hallen gegraven moeten worden, dat alleen al.

Over een lengte van 150 meter strekken zich de twee perrons uit, opnieuw omzoomd door de groengrijze wandpanelen die we al op de andere stations zijn tegengekomen. De vorm van Station Europaplein is getailleerd, dat wil zeggen dat het middengedeelte zich versmalt ten opzichte van de mezzanine, het verdeelplatform.

Monsterconferenties
Die mezzanine bevindt zich tussen maaiveld en perrons en biedt een weids uitzicht op het station. Zo'n perspectief is zeldzaam, al helemaal bij de Oostlijn, waar de reiziger pas op het laatste moment de sporen in de gaten krijgt.

Twintigduizend reizigers zullen hier in- en uitstappen, maar er is rekening gehouden met monsterconferenties zoals IBC, die jaarlijks 55.000 bezoekers trekt. Die kunnen na het congresseren in luttele momenten naar het Rokin.

De rode draad bij alle metrostations aan de Noord/Zuidlijn is het gat in de grond, dat is afgezet met een schuine azzurrobalustrade. Azzurro is een grijze Portugese natuursteen, bikkelhard en dus bestand tegen vandalen.

Bij de RAI rust die balustrade op een muurtje van roodbruine tegels, bij het Rokin is dat baksteen en bij de Vijzelgracht natuursteen. De filosofie is dat elk station is ingebed in zijn omgeving en aansluit bij de bestrating van de openbare ruimte.

Ontmoeting
Station Europaplein mag er dan af uitzien, de kers op de taart moet nog worden geplaatst. Dat is de film noir die VJ Gerald van der Kaap op de wand gaat projecteren. Als het goed is volgen we eind dit jaar een eigentijdse prinses Europa en de Griekse oppergod Zeus in een spel van aantrekken en afstoten. Van der Kaap: "Ze zien elkaar en hij zwaait naar haar. Bij de noordelijke uitgang komen ze heel even samen. Een vluchtige ontmoeting."

Die ontmoeting wordt bezegeld met het plaatsen van de Griekse twee-euromunt in het perron. Op die munt ontvoert Zeus in de gedaante van een stier Europa. Het is een voortdurende beweging in een film zonder plot die Van der Kaap heeft gepland. Alleen was de technische realisatie zo ingewikkeld dat de film is uitgesteld - het zou het testproces op dit moment te zeer verstoren. Dat houden we dus nog tegoed.

Het sluitstuk van de Noord/Zuidlijn is de rechthoekige buis die omhoog klimt naar het toekomstige knooppunt op de Zuidas. Van de ronde buis hadden we al afscheid genomen op het Scheldeplein. Daar gingen zes jaar geleden de enorme schroeven de grond in die zich vervolgens door de binnenstad boorden. Drie bankjes op het plein voor de bowling herinneren eraan.

Lees ook de vorige delen:
Station Noord: dit is het begin van Amsterdam [+]
Station Noorderpark: vernuft, als een cobra [+]
Centraal Station: Laag op laag, als een gigantische lasagne [+]
Vijzelgracht: Oog in oog met Shaffy op die eindeloze trap [+]
Station Rokin: Tussen paraplu's, sneakers en schelpen [+]
De Pijp: met 28 meter het diepste station van Nederland [+]

Volgende aflevering (8) slot: wat er bovengronds verandert

Europaplein Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden