Update

Statiegeld kan worden afgeschaft

De weg is vrij voor afschaffing van het statiegeld. De gemeenten in Nederland hebben afgesproken dat er extra inzamelpunten voor plastic flessen komen. Dat was een belangrijke voorwaarde voor de Tweede Kamer om het einde van het statiegeld te steunen.

Beeld ANP

De gemeenten stemden in met een nieuw akkoord over het inzamelen van glas, plastic flessen en andere verpakkingen, maakte de Vereniging Nederlandse Gemeenten woensdag bekend. Bedrijven beloven dat ze minder verpakkingsmateriaal gaan gebruiken. Bovendien moeten ze meer afval hergebruiken.

Proef
Er komt ook een proef met het inzamelen van kartonnen drankpakken. Verder gaan de deelnemers 20 miljoen euro opzijzetten om zwerfafval tegen te gaan.

De Tweede Kamer kijkt in 2014 of de nieuwe inzameling goed werkt. Pas als dat zo is, kan in 2015 het statiegeld worden afgeschaft.

Het inzamelen is eigenlijk de taak van de bedrijven die de verpakkingen gebruiken, maar de gemeenten doen dat tegen een vergoeding.

Vraagtekens
De ChristenUnie plaatst vraagtekens bij de raadpleging: 'Vandaag werd bekend dat 24 procent van de gemeenten tegen de overeenkomst heeft gestemd, waaronder Utrecht, Maastricht, Zwolle en Assen. Doordat gemeenten maar een paar weken hadden om te reageren, heeft de helft van de gemeenten niet gereageerd. Deze gemeenten worden daarom door het VNG gerekend als voorstander.'

Eerder lieten de gemeenten op een VNG-congres in meerderheid weten voor behoud van het statiegeldsysteem te zijn, moppert de partij. Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het 'onbegrijpelijk dat de VNG het signaal vanuit veel van haar leden zo negeert. In de Kamer is een meerderheid voor het behoud van het statiegeldsysteem. Ik roep staatssecretaris Mansveld daarom op dit serieus te nemen.'

PvdA- Kamerlid Manon Fokke blijft ook zeer kritisch: 'De PvdA is voorstander van statiegeld omdat het zwerfvuil tegengaat. Het verpakkende bedrijfsleven, het ministerie en de VNG hebben een akkoord. Afgesproken is dat vrijgeven van het statiegeld per 1 januari 2015 enkel mogelijk is als in het kader van de duurzaamheid flinke stappen zijn gezet. Als deze stappen niet zijn gezet, kan geen sprake zijn van afschaffing van statiegeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden